ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Δ/ΝΣΗ ΔΕ ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΚΑΤ’ ΕΦΑΡΜΟΓΗΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΙΔ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΟΥ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΙΔ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Με εγκύκλιο οδηγία που εξέδωσε η Δ/νση ΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με το Ν. 4472/2017, απαγορεύεται ρητά η παραίτηση ιδιωτικού εκπαιδευτικού από μέρος του ωραρίου του. Η οδηγία αυτή εξεδόθη, καθώς παρατηρήθηκε σε πολλά ιδιωτικά σχολεία της περιοχής η δήθεν εθελοντική παραίτηση εκπαιδευτικών από μέρος του ωραρίου τους. Οι συγκεκριμένοι σχολάρχες πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να προβούν σε αυτή την ακατανόητη (σε καιρό οικονομικής κρίσης γνωρίζετε πολλούς εργαζόμενους τόσο γενναιόδωρους που να χαρίζουν μέρος του μισθού τους;) ενέργεια, επειδή θέλουν κακοπληρωμένο, απολύτως ελεγχόμενο και εκβιαζόμενο προσωπικό και για να μειώσουν το εργασιακό κόστος.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η δήλωση των δράσεων εκτός υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος, ο αριθμός των τμημάτων, των μαθητών και των διδασκόντων. Μέχρι στιγμής μόλις το 10% των ιδιωτικών σχολείων έχει προβεί σ’ αυτές τις δηλώσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, γεγονός που σημαίνει ότι συνεχίζεται αμείωτο το πάρτι της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.
Τέλος, οφείλουμε να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους που αναγκάστηκαν να δηλώσουν μείωση του ωραρίου τους πέρσι πως φέτος, από τη στιγμή που δεν έχουν υπογράψει, το ωράριό τους επανέρχεται σ’ αυτό της σχολικής περιόδου 2015-16 (πριν δηλαδή την αποδοχή της μείωσης). Επιπλέον, αν ακόμη και σε αυτή την περίπτωση το ωράριο δεν είναι πλήρες, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μπορούν να το συμπληρώσουν με δράσεις και διοικητικό έργο, όπως προβλέπει η νομοθεσία.
Επειδή τα φαινόμενα καταστρατήγησης της νομοθεσίας είναι πολλά, παρακαλούμε τους συναδέλφους που είτε τους ζητήθηκε παράνομα να παραιτηθούν από μέρος του ωραρίου τους είτε δεν συμπληρώνουν γενικά ωράριο, επειδή δεν τους χορηγούνται δραστηριότητες, ή επειδή τους χορηγούνται και δεν δηλώνονται στο διοριστήριό τους, ή επειδή προσλαμβάνεται εξωτερικό διδακτικό προσωπικό χωρίς οι εκπαιδευτικοί του σχολείου να συμπληρώνουν το ωράριό τους να επικοινωνήσουν άμεσα με την ΟΙΕΛΕ.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web