Παράνομες μεθοδεύσεις για μείωση αποδοχών



Το σήριαλ με τις απόπειρες των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να μειώσουν τις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών συνεχίζεται, αυτή την φορά στη Θεσσαλονίκη.
Ιδιοκτήτης εκπαιδευτηρίων μοίρασε προ ολίγων ημερών στους συναδέλφους που εργάζονται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες του σχολείου του (δημοτικό, γυμνάσιο – λύκειο) συμπληρωμένη από τον ίδιο Υπεύθυνη Δήλωση την οποία έπρεπε εκβιαστικά να υπογράψουν οι εκπαιδευτικοί. Σε αυτή την υπεύθυνη δήλωση ο εκπαιδευτικός παραχωρεί ελεύθερα τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να μειώσει τον μισθό του, όποτε εκείνος επιθυμεί, περικόπτοντας τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το επίδομα αδείας του καλοκαιριού και  διάφορα επιδόματα κατ’ αναλογία με των συναδέλφων του δημοσίου. Κάποιοι συνάδελφοι, ευτυχώς λίγοι, υπέγραψαν τη δήλωση αυτή.

Η απόπειρα αυτή είναι μέρος ενός επιτελικού σχεδίου του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών (ΣΙΕΙΕ) ο οποίος, αφού είδε τις ελπίδες του για μείωση των αποδοχών μας να μην τελεσφορούν την περασμένη άνοιξη, όταν τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας με εγκυκλίους και δηλώσεις τους έθεσαν τέλος στις επιδιώξεις τους, σήμερα επιχειρεί με δόλια και παράνομα μέσα να μειώσει τους μισθούς μας σε μεμονωμένες σχολικές μονάδες. Και βέβαια, αν σε μία μεμονωμένη περίπτωση το επιτύχει, τότε θα το εφαρμόσει σε όλα τα σχολεία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο ΣΙΕΛΒΕ με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου καλεί όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να μην υπογράψουν τέτοιες υπεύθυνες δηλώσεις, διότι είναι παράνομες σύμφωνα με τον Νόμο 682/1977, άρθρο 36, παρ. 1 και την εγκύκλιο 172/22-3-2010 του Υπουργείου Παιδείας, όπου ρητά διατυπώνεται ότι «η οποιαδήποτε περικοπή μισθού αντίκειται στη νομοθεσία». Επίσης καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν το παραμικρό σχετικά με ανάλογες απόπειρες να ενημερώσουν άμεσα, ακόμη και ανώνυμα, τον σύλλογο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, στις ζοφερές ημέρες που ζούμε, είναι χρέος του συλλόγου, αλλά και κάθε ιδιωτικού εκπαιδευτικού ξεχωριστά να προασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά του και να αναγνωρίζει πως κάθε ατομική υποχώρηση από αυτά δεν πλήττει μόνο τον ίδιο, αλλά και ολόκληρο τον κλάδο και τις από δεκαετίες κατακτήσεις του.   
                                                                                                     ΔΣ ΣΙΕΛΒΕ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσεις τι κινήσεις θα κάνετε σαν σύλλογος για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού;

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω το "εσεις" να συμπεριλαμβάνει και τον πρώτο σχολιαστή. Σύλλογος είμαστε όλοι μας. Ο Σύλλογος λοιπόν βρήκε σε ποιο σχολείο συμβαίνουν αυτές οι αθλιότητες, ενημέρωσε όλους τους εκπαιδευτικούς, κατήγγειλε το γεγονός με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στην αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης και αναμένει την άμεση αντίδρασή της. Επειδή είναι σοβαρότατο το πρόβλημα και μάλιστα παίζεται σε περίοδο που επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις επόμενες κινήσεις θα τις οργανώσουμε με την ΟΙΕΛΕ, και το ΕΚΘ. Θα μας βρουν μπροστά τους όσοι παρανομούν κλέβοντας τον κόπο μας.

Ανώνυμος είπε...

Φανταζομαι να μην ειναι αθεμιτο το γεγονος να πουμε οτι το σχολειο στο οποιο αναφερεστε, απο οτι μαθαινω απο συναδελφους του εν λογω σχολειου ειναι τα εκπαιδευτηρια Φρυγανιωτη. Καιρος ειναι να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους για να προσεχουμε και εμεις οι εκπαιδευτικοι των υπολοιπων ιδιωτικων δημοτικων.Ακομα και ανωνυμα για ευνοητους λογους φυσικα.

Ανώνυμος είπε...

Ήδη γίνεται λόγος για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Σε τι βαθμό είμαστε καλυμμένοι νομικά ως κλάδος από μια τέτοια εξέλιξη;

Ανώνυμος είπε...

Οι αποδοχές μας από όσα ξέρω καλύπτονται από ειδικό νόμο (682/77)και συλλογικές συμβάσεις που πέτυχε η ΟΙΕΛΕ από το 2008 και μετά. Αν στον νέο νόμο υπάρχει πρόβλεψη άρσης ακόμη και ειδικών νόμων για τις αποδοχές μας τότε θα μειώσουν και τους δικούς μας μισθούς, αν τους αφήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τι έκανε η αρμόδια Διεύθυνση εκπαίδευσης;
Αντέδρασε; Πιέσε κανένας από το σύλλογο;

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web