ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κυρία Υπουργέ,
Είναι γνωστά το ενδιαφέρον και η συμβολή της Ομοσπονδίας μας στη σύννομη λειτουργία των ιδιωτικών σχολικών μονάδων, που αποτελεί προϋπόθεση για την ποιότητα της παρεχόμενης απ’ αυτές εκπαίδευσης. Τελευταία, βέβαια, ανακυκλώνεται το ιδεολόγημα ότι αυτή αποτελεί πρωτίστως μέλημα των ιδιοκτητών των σχολείων, με το επιχείρημα ότι έτσι εξασφαλίζονται οι επενδύσεις τους. Η ΟΙΕΛΕ ωστόσο επιμένει στην πάγια αρχή της ότι τα παιδαγωγικά και τα επιχειρηματικά προτάγματα δεν ταυτίζονται και ότι οι ιδιοκτήτες (ιδρυτές ή κληρονόμοι) δεν νομιμοποιούνται να εκπροσωπούν αυθεντικά τα πρώτα. Αυτή τουλάχιστον την άποψη εξακολουθεί να εκφράζει η μέγιστη πλειονότητα της κοινωνίας μας και των φορέων της, αν και μειοψηφίες κινητοποιούνται υπέρ της όψιμης επαναφοράς νεοφιλελευθέρων αιτημάτων για περιστολή της, κατά το σύνταγμά μας, κρατικής εποπτείας στα ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο της ενδημικής πολιτικής και ιδεολογικής καχεξίας στη χώρα μας.
Σήμερα περισσότερα από άλλοτε είναι επίκαιρο να θυμίσουμε ή να ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας μας αποκαλύφθηκαν από το 2002 κ.ε. τα φαινόμενα διαφθοράς:
α)Σχετικά με την έκδοση αργυρώνητων παράνομων πτυχίων από ιδιωτικά τεχνικά εκπαιδευτήρια της Ηπείρου (Αρτα) και της Θεσσαλίας (Λάρισα, Τρίκαλα), με τα οποία οι ιδιοκτήτες τους και οι πελάτες τους εξαπάτησαν κι εξακολουθούν να εξαπατούν την κοινωνία και τους συνυποψηφίους τους στους διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ (συνημμένο 1).
Ενώ λοιπόν το πόρισμα σχετικής ΕΔΕ που καταλογίζει πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε πλήθος εμπλεκομένων (ιδιοκτητών, διευθυντών, εκπαιδευτικών, μαθητών και στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης) (συνημμένο 2) κατατέθηκε στην Περιφερειακή Δνση Εκπαίδευσης Ηπείρου την 21-4-2008, εντούτοις καμία διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου δεν έχει ως σήμερα ολοκληρωθεί. Μόνο η δικαιοσύνη προχωρεί στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών. Μοναδική αντίδραση εκ μέρους της πολιτείας υπήρξε η νομοθετική ρύθμιση της πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου, που τόλμησε να ακυρώσει τα πτυχία των εν λόγω εκπαιδευτηρίων για την τετραετία 2004-2008 (ν.3577/2007, άρθρο 24). Πέραν τούτου ουδέν. Πώς εξηγεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου την αδράνεια; Υπέρ ποίου αποβαίνει αυτή αντικειμενικά; Επιδοκιμάζει η κοινωνία την ανοχή και το κουκούλωμα;
β)Στις γενικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ του 2009 η ΟΙΕΛΕ παρενέβη άμεσα επί τόπου, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου, και κατήγγειλε τη διαρροή θεμάτων στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο Μπουγά, στην Καλαμάτα. Οι ευθύνες του ιδιοκτήτη του σχολείου αποτιμήθηκαν από το πειθαρχικό όργανο που επελήφθη της υπόθεσης προ μηνός σε επιβολή προστίμου (!) Έτσι άραγε σχεδιάζει η πολιτεία ν’ αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία, τη διαφθορά και την παρανομία στα ιδιωτικά σχολεία; Ή μήπως έχει εκ προοιμίου παραιτηθεί των ευθυνών της, αφήνοντας τον ιδιοκτήτη και την αγορά να συμπληρώσουν το κενό;
γ)Μετά την αποκάλυψη, ύστερα από καταγγελία συναδέλφων εκπαιδευτικών προς την ΟΙΕΛΕ, από τα ΜΜΕ του σκανδάλου εξαγοράς και διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις Ι.Β. στο Λύκειο Ζηρίδη το Μάιο του 2009, η ΟΙΕΛΕ συγκέντρωσε στοιχεία από τις Δνσεις Εκπαίδευσης και ενημέρωσε επανειλημμένως, γραπτώς (συνημμένα 3) και προφορικώς τις ηγεσίες και αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και την κοινή γνώμη διά των ΜΜΕ (συνημμένο 4) για παρανομίες που παρατηρούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ σε όλα σχεδόν τα τμήματα Ι.Β. ιδιωτικών Λυκείων -στα οποία κατά τεκμήριο φοιτούν μαθητές από την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας- όσον αφορά στους διορισμούς και τον έλεγχο των προσόντων των εκπαιδευτικών τους (συνημμένο 5). Και ενώ, ως συνήθως η ηγεσία και οι υπηρεσίες του Υπουργείου έθεσαν στο αρχείο το σκάνδαλο μαζί με τις ευθύνες των εμπλεκομένων (συνημμένο 6), περιοριζόμενες να εποπτεύουν, αντί για τη νομιμότητα της εκπαίδευσης, τη σκυταλοδρομία των παρανομιών, σε ρόλο τροχονόμου της διαφθοράς, η Εισαγγελία, αξιολογώντας τα στοιχεία που συλλέξαμε και της καταθέσαμε από τις Δνσεις Εκπαίδευσης και από συναδέλφους εκπαιδευτικούς τμημάτων Ι.Β., προχώρησε την ανάκριση σε βάθος επιτελώντας το καθήκον της.
Ο λόγος για τον οποίο η ΟΙΕΛΕ μπόρεσε να αναδείξει από το 2002 τις παρανομίες και τις παραμορφώσεις που επιφέρει στην εκπαίδευση η κερδοσκοπία είναι αυτό ακριβώς που επισημαίνει και το ΣτΕ στην πρόσφατη απόφασή του (622/2010): ότι δηλ. η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής εκπαίδευσης (άρθρ.13 ν.2986/2002) ενισχύει τις αντιστάσεις τους στις πιέσεις της αγοράς και αποβαίνει υπέρ της ποιότητας της εκπαίδευσης που παρέχουν.
Αντίθετα, η αποδόμηση των εργασιακών τους σχέσεων με τις αναιτιολόγητες καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου εκπαιδευτικών που θέσπισε το Υπουργείο στον τελευταίο νόμο είναι βέβαιο ότι θα έχει επιπτώσεις στη συνείδηση λειτουργού που το Σύνταγμα επιβάλλει να διαθέτουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, οδηγώντας τους στο δίλημμα: παραίτηση ή απόλυση;
Το πιο πιθανό είναι να κατασταλούν πλέον τα άμεσα ανακλαστικά και οι καταγγελίες εκπαιδευτικών προς την Ομοσπονδία μας, παρακολουθώντας την περιρρέουσα ύφεση οικονομικών και ηθικών αξιών, αφού πλέον διασυνδέονται με εργασιακό κόστος. Ίσως, μάλιστα, η εξέλιξη αυτή να είναι και σκοπούμενη.
Σήμερα πάντως η Ομοσπονδία μας φέρει σε γνώση του Υπουργείου και της κοινής γνώμης ότι η Εισαγγελία Αθηνών παραπέμπει για απόδοση ποινικών ευθυνών 21 εμπλεκόμενους σε περιπτώσεις διαρροής θεμάτων εξετάσεων Ι.Β., για τα έτη 2007-2008 και 2008-2009 από τρία ιδιωτικά Λύκεια της Αθήνας, το Κολλέγιο Ψυχικού, τη Σχολή Μωραΐτη και τα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη. Από τους κατηγορουμένους 3 παραπέμπονται για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και 18 μαθητές μαζί με τους γονείς τους για ενεργητική δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα κατ’ εξακολούθηση. Η δίκη τους προσδιορίστηκε τον Ιανουάριο 2011.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web