Επιτέλους, παρέμβαση από το Υπουργείο ζητά η ΟΙΕΛΕ για τα μη αδειοδοτημένα ιδιωτικά σχολεία.

Η ΟΙΕΛΕ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Στη χθεσινή καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για τα ιδιωτικά λύκεια που λειτουργούν παρανόμως χωρίς άδεια, ο Υφυπουργός Παιδείας τοποθετήθηκε με δήλωσή του σε εκπαιδευτική ιστοσελίδα, λέγοντας ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των συναρμόδιων Υπουργείων. Επειδή, ωστόσο, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι το ζήτημα της ακραίας ανομίας των ιδιωτικών σχολείων που επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και απειλεί δημόσιο αγαθό, δεν επιλύεται με γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις, αλλά με ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, ζήτησε σήμερα με επιστολή της από τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Παιδείας τον άμεσο καθορισμό συνάντησης, ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.
Παραθέτουμε το κείμενο επιστολής της ΟΙΕΛΕ προς τον Υπουργό Παιδείας.

ΠΡΟΣ
Τον  Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων  κ. Κ. Αρβανιτόπουλο

 
Κύριε Υπουργέ,

Διαβάσαμε χθες σε ιστοσελίδα εκπαιδευτικού περιεχομένου την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας στην καταγγελία της ΟΙΕΛΕ σχετικά με τα ιδιωτικά Λύκεια που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και το θεσμό των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Για ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας που αφορά εκατοντάδες μαθητές και τις οικογένειές τους εκτιμούμε ότι η τοποθέτηση «το ζήτημα θα λυθεί με τη συνεργασία του Υ.ΠΑΙ.Θ. με τα συναρμόδια Υπουργεία» δεν επαρκεί, δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση ότι η με όποιο τρόπο επίλυση του ζητήματος θα γίνει πίσω από κλειστές θύρες και με διαδικασίες αμφίβολης διαφάνειας.
Η ΟΙΕΛΕ πιστεύει ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει πολλές προεκτάσεις και δεν μπορεί να επιλυθεί με τεχνικές διευθετήσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα. Η ανομία στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που οδηγεί στη λειτουργία σχολείων χωρίς άδεια, που επιτρέπει σε σχολάρχες να φοροδιαφεύγουν, ή να πρωταγωνιστούν στην αδήλωτη εργασία την ώρα που οι εκπαιδευτικοί παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, που μπορεί να έχει ως συνέπεια την πλαστογράφηση βαθμολογιών, τίτλων σπουδών, εξετάσεων, είναι ένα τεράστιο θέμα που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και απειλεί με αλλοίωση δημόσιο αγαθό. Είναι, επομένως, απαραίτητη η σοβαρή και εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση ανάμεσα στους κοινωνικούς φορείς, ώστε να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης της ακραίας ανομίας και ασυδοσίας στο χώρο και να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Ωστόσο, αντί της λύσης με κοινωνικό διάλογο φοβούμαστε ότι έχει, για μια ακόμη φορά, επιλεγεί ο δρόμος της πελατειακής διευθέτησης υπέρ των σχολαρχών. Οι ιδιοκτήτες διαρρέουν ότι έχει ήδη εξευρεθεί λύση για το ζήτημα και ότι για τα μη αδειοδοτημένα σχολεία έχει παρανόμως δοθεί άτυπη παράταση λειτουργίας έως τις 10 Μαρτίου.
Με την ελπίδα ότι τούτη τη φορά θα επιλεγεί ο δρόμος της διαβούλευσης, ζητούμε άμεσα τον καθορισμό συνάντησης μαζί σας, ώστε να ξεκινήσει ο απαραίτητος διάλογος για το πρόβλημα που έχει προκύψει πριν η διογκούμενη ανομία και παραθεσμική δραστηριότητα επιχειρηματικών συμφερόντων ξεφύγει από κάθε όριο.  

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web