ΘΕΛΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ, ή ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ; ΘΕΛΟΥΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ή ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ; ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

Με κατάπληξη αναγνώσαμε ανακοίνωση του ΣΙΕΙΕ με την  οποία επιτίθενται σφοδρότατα τόσο στην Υπουργό Παιδείας κ. Κιάου, όσο και στην ΟΙΕΛΕ, την οποία χαρακτηρίζουν μάλιστα ως συντεχνία, διότι επιδιώκουν να αποτραπεί η υπογραφή ομόφωνης Γνωμοδότησης του ΝΣΚ (266/2014) η οποία εκδόθηκε μετά από αίτημα του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου λόγω δεκάδων ερωτημάτων από Δ/νσεις Εκπαίδευσης όλης της χώρας που αδυνατούσαν να ασκήσουν το εποπτικό τους έργο ελέω της νομοθετικής απορρύθμισης Αρβανιτόπουλου.

Με το σημερινό άναρχο καθεστώς στην ιδιωτική εκπαίδευση ουδείς γνωρίζει ποιος προσλαμβάνεται και ποιος απολύεται, ουδείς γνωρίζει ποιος υπογράφει τίτλους σπουδών, ενώ οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών έχουν γίνει λάστιχο με αποτέλεσμα πάρα πολύ εκπαιδευτικοί να προσλαμβάνονται με ολιγόμηνες συμβάσεις, να απολύονται και να επαναπροσλαμβάνονται τον Σεπτέμβριο μετακυλίοντας το κόστος της πληρωμής των εκπαιδευτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο Κράτος. Με αυτό το καθεστώς η πιστοποίηση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η διασφάλιση της νομιμότητας των τίτλων σπουδών είναι σχεδόν αδύνατη. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας προσέφυγαν στο ΝΣΚ το οποίο με τη συγκεκριμένη Γνωμοδότηση επαναφέρει την εποπτεία του Κράτους σε προσλήψεις και απολύσεις,.
Την υπογραφή, λοιπόν, της Γνωμοδότησης αυτής που ορίζει τα αυτονόητα για την, μερική έστω, τήρηση της Συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση επιχειρούν να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ενώ σήμερα κατηγορούν την Υπουργό Παιδείας για την αυτονόητη υποχρέωσή της να υπογράψει ομόφωνη Γνωμοδότηση επίσημου θεσμικού οργάνου της πολιτείας, την προηγούμενη πενταετία χρησιμοποιώντας κάθε παρασκηνιακό μέσο, προστρέχοντας ακόμη και στην τρόικα και σε αγαστή συνεργασία με τους πρώην Υπουργούς κ.κ. Αρβανιτόπουλο και Λοβέρδο προκάλεσαν τη διάλυση της κρατικής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και την γιγάντωση της ανομίας στο χώρο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παρέμβει ακόμη και η Κομισιόν.

Το κεντρικό μήνυμα της Γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ είναι απλό. Η Παιδεία που παρέχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι δημόσιο αγαθό, άρα πρέπει να εποπτεύεται από την πολιτεία. Αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί κάποιους εκ των ιδιοκτητών, οι οποίοι προφανώς επιθυμούν να παραμείνουν τα ιδιωτικά σχολεία αμιγείς επιχειρήσεις! Είναι να απορεί κανείς. Πότε λένε αλήθεια οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες; Οταν κόπτονται ότι τα σχολεία τους δεν είναι επιχειρήσεις, άρα δεν πρέπει να τους επιβληθεί ΦΠΑ, ή σήμερα που προβαίνουν σε κάθε δυνατή ενέργεια προκειμένου να αποκατασταθεί, έστω και εν μέρει, η Συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση;

Θα πρέπει επιτέλους οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να μας πουν ξεκάθαρα. Θέλουν τα ιδιωτικά σχολεία να λειτουργήσουν ως πάροχοι δημόσιου αγαθού, ή ως επιχειρήσεις; Μήπως έχει έρθει η ώρα να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να διαχωριστούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σε αυτά που λειτουργούν υπό την εποπτεία του Κράτους και παρέχουν ισότιμους τίτλους σπουδών και σε αυτά που λειτουργούν ως επιχειρήσεις, εκδίδουν δικούς τους ανεπίσημους τίτλους και υπόκεινται στη φορολόγηση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα;

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web