Συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τον Υπουργό Παιδείας

ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΠΑ, ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η έκτακτη συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ με τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη:

  • Ζήτημα ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευσηΚαταγράφηκε η πλήρης διαφωνία μεταξύ της ΟΙΕΛΕ και του Υπουργού Παιδείας για το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ κατέθεσαν πλήρη στοιχεία (βασισμένα σε νέα έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιοποιηθούν αύριο) βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι το μέτρο είναι πρόχειρο και δημοσιονομικά απολύτως αναποτελεσματικό. Εξήγησαν, επίσης, στον Υπουργό ότι η επιβολή του μέτρου ευνοεί τις ελάχιστες σχολικές μονάδες της ελίτ και πλήττει κατά κύριο λόγο τις μικρές και μεσαίες σχολικές μονάδες, στις οποίες προσφεύγει η μέση οικογένεια. Ο Υπουργός από τη δική του μεριά τόνισε ότι με την ελάφρυνση του ΦΠΑ οι περισσότερες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης μπορούν να απορροφήσουν το ποσό προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιαίτερα οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το μέτρο πάρθηκε υπό ασφυκτικές πιέσεις και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.

  • Εποπτεία ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι αιρετοί της Ομοσπονδίας τόνισαν στον Υπουργό ότι η νομοθετική απορρύθμιση των τελευταίων ετών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έχει προκαλέσει σοβαρό ζήτημα ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών από ορισμένους παρόχους του χώρου. Ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι θα επανασυσταθεί άμεσα η Διεύθυνση Ιδιωτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας που θα εποπτεύει το σύνολο των παρόχων ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία ξένα και ελληνικά, Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ΙΕΚ, Κολλέγια). Τόνισε ότι θα πρέπει να καταπολεμηθούν οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, η φοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία στο χώρο των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών, όπου παρατηρούνται. Τέλος, επιβεβαίωσε ότι ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για επαναφορά της εποπτείας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας.

Μετά από την συνάντηση αυτή που σηματοδοτεί την έναρξη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η ΟΙΕΛΕ ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο Δ.Σ. την ερχόμενη Τρίτη 27/10, ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση και να χαραχθεί η στρατηγική του κλάδου για το επόμενο διάστημα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web