Απόφαση - σταθμός για τους εργαζόμενους στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία : καταβάλλονται κανονικά τα Δώρα Εορτών και το Επίδομα Αδείας που είχαν περικοπεί από το 2012!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ «ΜΠΟΝΑΜΑΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Φ.Ε.: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ Φ.Ε. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ 2012!
Μετά από 4 χρόνια το Υπουργείο Εργασίας με μια απόφαση-σταθμό αποκαθιστά τη νομιμότητα. Καταβάλλονται αναδρομικά από το 2012 τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Εδώ χρειάζεται να υπενθυμίζουμε ότι μία ημέρα πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ο τότε Υπουργός Παιδείας και Πρόεδρος του ΔΣ της Φ.Ε. κ. Μπαμπινιώτης υπέγραψε γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία καταργούνταν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία. Για την ενέργειά του αυτή η ΟΙΕΛΕ τον είχε καταγγείλει δημόσια και είχε υποβάλει εις βάρος του μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος.
Με έγγραφο που μόλις λάβαμε σε γνώση μας, ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος κ. Σούκος, απαντώντας σε καταγγελία για την κατάργηση των δώρων εορτών και επιδομάτων αδείας των διοικητικών υπαλλήλων της Φ.Ε., αναφέρει πως η κατάργηση αυτή είναι παράνομη, καθώς οι εν λόγω υπάλληλοι απασχολούνται στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Η Φ.Ε., αναφέρει το έγγραφο, δεν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο του Δημοσίου Δικαίου (ώστε οι υπάλληλοί της να θεωρούνται δημόσιοι), αλλά κοινωφελές ίδρυμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, άρα είναι σωματείο του Ιδιωτικού Δικαίου και οι εργασιακές σχέσεις των διοικητικών υπαλλήλων της διέπονται από τις διατάξεις του Εργατικού Δικαίου. Από τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας, η κατάργησή τους για τους υπαλλήλους της Φ.Ε. είναι αυθαίρετη και παράνομη. Ο Ειδικός Γραμματέας τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο κ. Μπαμπινιώτης με τη νομιμότητα, θα επιβληθούν οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει το άρθρο 8, παρ. 1 του Ν. 2336/1995 (φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο μεταξύ του 25-50% του ποσού που οφείλει στους εργαζόμενους).
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πρώην Υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης παραβιάζει τη νομιμότητα. Έχουμε προβεί επανειλημμένως σε καταγγελίες για μαύρη εργασία, εκδικητικές απολύσεις, παράνομες μειώσεις μισθών, μη καταβολή υπερωριών, άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, αντιποίηση αρχής κ.λπ. Έχουμε, επίσης, καταγγείλει τον κ. Μπαμπινιώτη για το ότι αρνείται την εφαρμογή του άρθρου 2, παρ. 3 του Ν. 682/77 για έλεγχο των οικονομικών της Φ.Ε. από το Υπουργείο Παιδείας.
Τουλάχιστον είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Πολιτεία δείχνει την πρόθεση να τηρηθεί η νομιμότητα και να τιμωρηθούν όσοι την παραβιάζουν. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά η πρόθεση της Πολιτείας να υλοποιηθεί.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web