ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Όπως ενημερώσαμε χθες, εξεδόθη μια ιστορική δικαστική απόφαση, η υπ. αριθμ. 624/2015 του Άρειου Πάγου, η οποία ουσιαστικά απέρριψε αίτημα ιδιωτικού σχολείου να γίνει αποδεκτή η βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας ιδιωτικού εκπαιδευτικού.



Η απόφαση αυτή σημαίνει δύο πράγματα:
1. Πλέον, δεν είναι εφικτή καμιά μονομερής, δηλ. με αυθαίρετη πρωτοβουλία του σχολάρχη, μεταβολή σύμβασης (είτε σε ό,τι αφορά τη διάρκειά της, είτε σε ό,τι αφορά το ωράριο), χωρίς τη συναίνεση του εκπαιδευτικού.
2. Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός αρνηθεί τη μεταβολή που του προτείνει ο σχολάρχης και αυτός τον απολύσει, η απόλυση πλέον θεωρείται αυτομάτως παράνομη ως καταχρηστική για λόγους εκδίκησης (όπως αναφέρεται στο άρθρο 281 του Α.Κ.)
Όπως είναι γνωστό σε πολλούς από εμάς, μετά την απορρύθμιση Αρβανιτόπουλου, υπήρξε σε πολλά σχολεία όργιο αλλαγής συμβάσεων υπό την απειλή της απόλυσης. Η διαδικασία αυτή σταματά τώρα.


ΠΡΟΣΟΧΗ:

Για να πάψουν οι αυθαιρεσίες, είναι απολύτως αναγκαίο να ενημερώνεται η Ομοσπονδία για κάθε απόπειρα ιδιωτικού σχολείου που επιχειρεί να επιβάλλει αλλαγές στις συμβάσεις.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας, μετά από τη σημαντική αυτή εξέλιξη, να μην υπογράφουν καμιά αλλαγή σύμβασης που επιδεινώνει τους όρους εργασίας τους


Αυτό τους προστατεύει:

α) από ενδεχόμενη καταγγελία σύμβασης, καθώς η ενυπόγραφη μη αποδοχή της μεταβολής καθιστά την απόλυση εκδικητική, άρα παράνομη και 
β) από δυσμενείς εξελίξεις για το εργασιακό τους μέλλον, διότι αλλαγή σύμβασης από αορίστου χρόνου σε ορισμένου δημιουργεί κίνδυνο για την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας για την είσοδο στον Πίνακα Αναπληρωτών και για το ύψος της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web