ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ προς ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΑΡΓΗΓΟ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ κ. Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Στη χθεσινή του τοποθέτηση στη προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκης, πιθανότατα λόγω ελλιπούς και μονομερούς πληροφόρησης, αναφέρθηκε στις απογευματινές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων, ισχυριζόμενος πως αυτές καταργούνται με τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση. Επειδή η άποψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς προέρχεται από την πλευρά των ιδιοκτητών που επιδιώκουν να συνεχίζεται στα ιδιωτικά σχολεία  το όργιο της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ απήυθυνε σήμερα επιστολή-πρόσκληση σε διάλογο προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ., ώστε να τον ενημερώσει για όλες τις πτυχές της νομοθετικής ρύθμισης και να μπορέσει έτσι να έχει πληροφόρηση και από την πλευρά που μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει, αυτή των εργαζόμενων.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.
Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή την τοποθέτησή σας στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία, όπου αναφερθήκατε εκτενώς για τα ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Για τα ζητήματα της «ελεύθερης επιλογής» των γονέων, της εμπλοκής της αγοράς στην τυπική εκπαίδευση και του ελάχιστου ελέγχου των σχολείων από την πολιτεία που αποτελούν αυτή τη στιγμή βασικά επιχειρήματα του κόμματός σας υπάρχει σε εξέλιξη ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός διάλογος, όπου οι απόψεις αυτές έχουν ήδη επιστημονικά καταγραφεί ως περιθωριακές και επικίνδυνες για το δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Σας επισυνάπτω ως προς αυτό την απόφαση της περσινής Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (συνημμένο 1) που προειδοποιεί για τους κινδύνους εμπορευματοποίησης του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και μιλά για την αναγκαιότητα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να θεσπίσουν αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο ελέγχου των ιδιωτικών φορέων παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Επιπλέον, σας πληροφορώ ότι τα λεγόμενα «ανεξάρτητα» σχολεία στην Ε.Ε. (στον κεντρικό τους φορέα ECNAIS εντάσσονται και οι εκπρόσωποι των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων) αποτελούν λιγότερο από το 1,5 PER;IOT των συνολικών σχολείων της Ένωσης και είναι μικρή μειονότητα ακόμη και στο corpus των ιδιωτικών σχολείων. Η ΜΚΟ ECNAIS που τα εκπροσωπεί δεν αναγνωρίζεται καν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κοινωνικός εταίρος (συνημμένο 2), καθώς οι διαπιστωμένοι από την ιστοσελίδα της σκοποί της (οι οποίοι είναι περίπου ταυτόσημοι με τις θέσεις που αναπτύξατε στη Βουλή) δεν είναι εναρμονισμένες με την αντίληψη της Ε.Ε. για την εκπαίδευση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα ιδεολογικά ζητήματα για την Παιδεία μπορούν να είναι αντικείμενο ενός διαρκούς διαλόγου ανάμεσα σε κόμματα και κοινωνικούς φορείς και, όπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν παλαιότερα στελέχη της παράταξής σας, όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, η Ομοσπονδία της οποίας ηγούμαι ήταν πάντοτε πρόθυμη να συνομιλήσει με όλους, ιδίως με αυτούς που διαφωνεί.

Ωστόσο, διαφέρει η απολύτως θεμιτή ιδεολογική/πολιτική διαφωνία και αντιπαράθεση από την παραπληροφόρηση των πολιτών. Θεωρούμε βέβαιο, Κύριε Πρόεδρε, ότι προσήλθατε στη συγκεκριμένη συζήτηση χωρίς σωστή και επαρκή πληροφόρηση για τις απογευματινές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων, η οποία μάλιστα προήλθε μόνο από τη μία πλευρά, αυτή των εργοδοτών. Δυστυχώς, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών στην προσπάθειά τους να συνεχιστεί το όργιο παρανομιών, ειδικά στην εκτός υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος ζώνη λειτουργίας τους, έχουν προχωρήσει σε απολύτως διαστρεβλωτική ερμηνεία τόσο του σχετικού τμήματος του άρθρου 28, όσο και της διευκρινιστικής εγκυκλίου οδηγίας (συνημμένο 3).

Το βασικό επιχείρημα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων που άκριτα υιοθετήσατε μιλά για επί της ουσίας απαγόρευση των δράσεων στα ιδιωτικά σχολεία. Η πραγματικότητα είναι, φυσικά, εντελώς διαφορετική και σας καλώ να μελετήσετε χωρίς προκατάληψη τα πραγματικά στοιχεία. Ακόμη και ο πλέον δύσπιστος απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μελετώντας όλα τα στοιχεία διαπιστώνει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα απαγόρευσης οποιασδήποτε δράσης στα ιδιωτικά σχολεία. Τουναντίον για πρώτη φορά θεσμικά οι δράσεις απελευθερώνονται. Θα χαρώ ιδιαίτερα να μπορέσω από κοντά να σας κάνω όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το ζήτημα.

 Μέχρι την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νόμου, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων στις δράσεις δεν αμειβόταν. Σας επισυνάπτω έρευνα του κλαδικού ινστιτούτου της ΓΣΕΕ (συνημμένο 4) σε μεγάλο δείγμα ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την οποία προκύπτει πως μόλις το 3% αυτών αμείβονταν για την εργασία τους στις δράσεις αυτές. Εμείς που γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις πραγματικές συνθήκες εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία, σας διαβεβαιώνουμε ότι συνήθως στις απογευματινές δραστηριότητες είτε οι συνάδελφοι αναγκάζονται να εργαστούν αμισθί υπό την απειλή της απόλυσης, είτε εργάζονται άνθρωποι, συχνά χωρίς τα τυπικά προσόντα, με εξευτελιστική αμοιβή.

Όσο «φιλελεύθερες» αντιλήψεις κι αν έχει κάποιος για την εργασία και την εκπαίδευση, θεωρώ ότι δεν αποδέχεται σε καμιά περίπτωση να υπάρχει μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή. Δεν αποδέχεται να εξαπατώνται οι γονείς που καταβάλλουν σημαντικά ποσά για δίδακτρα, ποσά τα οποία καταλήγουν συνήθως αυτούσια στην τσέπη του επιχειρηματία, χωρίς να καταβάλλονται τα νόμιμα στους εργαζόμενους και στα ταμεία του κράτους. Ακόμη και το ελάχιστο κράτος-νυχτοφύλακας του Adam Smith απαιτεί πόρους για τη στοιχειώδη λειτουργία του. Υπό αυτή την έννοια είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την αντίληψη πως τέτοιου είδους σοβαρές παρανομίες πρέπει να πατάσσονται και πως πρέπει να υπάρχει η τυπική εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στις απογευματινές τους δραστηριότητες.

Κύριε Πρόεδρε,

Πριν από δύο χρόνια είχα ζητήσει συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας καταθέσω αποκαλυπτικά στοιχεία για τους παράνομους τίτλους γλωσσομάθειας ανθρώπων που διορίστηκαν ως διευθυντικά στελέχη στη ΝΕΡΙΤ. Τότε αρνηθήκατε να με συναντήσετε, αν και είχατε δημόσια διακηρύξει ως βασικό σας στόχο την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα παράνομα πτυχία στο Δημόσιο. Σήμερα ζητώ και πάλι μια συνάντηση γα να συζητήσουμε με ειλικρίνεια φλέγοντα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο. Η διαφορετικότητα των απόψεων αποτελεί οξυγόνο για τη δημοκρατία και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε.

Με εκτίμηση,
Μιχάλης Κουρουτός
Πρόεδρος ΔΣ ΟΙΕΛΕ

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web