Η ΟΙΕΛΕ ΖΗΤΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Ο Υπουργός Παιδείας προσκάλεσε τις Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε διάλογο για το ζήτημα της επιλογής των Διευθυντών σχολικών μονάδων και των στελεχών διοίκησης της εκπαίδευσης μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ. Η Ομοσπονδία μας απέστειλε, ανταποκρινόμενη στο αίτημα δεκάδων συναδέλφων μας, επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας να κληθεί και η ΟΙΕΛΕ στο διάλογο.
Έχουμε πολλάκις επισημάνει ότι ο τρόπος επιλογής Διευθυντή στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συντηρεί την ανομία, καθώς η επιλογή συνήθως δεν γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια με αποτέλεσμα τη θέση να καταλαμβάνει ο ίδιος ο σχολάρχης, άνθρωπός του, ή ακόμη και πρωτοδιόριστος εκπαιδευτικός που υπογράφει λόγω άγνοιας οτιδήποτε του υποδείξει η ιδιοκτησία. Τούτο έχει διαχρονικά πλήξει σοβαρά τη νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση με τη σταδιακή γιγάντωση αδικημάτων που άμεσα σχετίζονται με τον εποπτικό ρόλο του Διευθυντή (καταστρατήγηση του ωρολόγιου προγράμματος, αδήλωτη εργασία, νόθευση βαθμολογιών, έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών κ.λπ.
Επίσης, είναι σημαντική η εποπτική λειτουργία των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των στελεχών τους για την τήρηση της νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία. Οι Διευθυντές είναι υπεύθυνοι για τη μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη των εκπαιδευτικών, την κατάθεση των μισθοδοτικών καταστάσεων, γενικότερα για την τήρηση της νομοθεσίας στα ιδιωτικά σχολεία. Τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σοβαρά περιστατικά κωλυσιεργίας για τον έλεγχο ιδιωτικών σχολείων, ή ακόμη και συγκάλυψης παρανομιών σε αυτά από λίγες, ευτυχώς, Διευθύνσεις. Είναι, όμως, βέβαιο ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων διαπλοκής των εποπτικών θεσμών της πολιτείας με επιχειρηματικά συμφέροντα.
Μετά από την πρόσφατη πρόσκληση της Ομοσπονδίας έχουμε λάβει mails με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις συναδέλφων για την επιλογή Διευθυντών στις σχολικές μονάδες. Παρακαλούμε να αποστείλουν την άποψή τους και άλλοι συνάδελφοι, ώστε να διαμορφωθούν οι θέσεις της Ομοσπονδίας που θα κατατεθούν στον Υπουργό μέσα από ένα ζωντανό διάλογο με τον κλάδο.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web