ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ – ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΑΥΡΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ


Με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας καλούνται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να προβούν σε απροειδοποίητους ελέγχους των ιδιωτικών σχολείων  για τη  λειτουργία  των παρεκκλίσεων και των πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες της περιοχής αρμοδιότητάς τους. Ο έλεγχος   θα διενεργείται από τριμελές κλιμάκιο αποτελούμενο από τη συντονίστρια/τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου που εποπτεύει την εκάστοτε ιδιωτική σχολική μονάδα, την υπεύθυνη/τον υπεύθυνο για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης και την προϊσταμένη/τον προϊστάμενο εκπαιδευτικών θεμάτων (ή εναλλακτικά τη Διευθύντρια/τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης).
Οι Διευθύνσεις οφείλουν να συντάξουν ενημερωτικό έγγραφο με τα αποτελέσματα των ελέγχων τους και να το αποστείλουν ηλεκτρονικά στην Αυτοτελή Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του Απριλίου 2019  (λειτουργία παρεκκλίσεων και πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ΕΩΠΔ και  προσωπικό που απασχολείται σε παρεκκλίσεις και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ωράριο εκπαιδευτικών, τροποποίηση διοριστηρίων κ.λπ). Στη συνέχεια οι Διευθύνσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε αντιπαραβολή των αποτελεσμάτων των ελέγχων με τις καταχωρημένες παρεκκλίσεις και πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πληροφοριακό σύστημα MySchool.
ΠΑΝΙΚΟΣ, ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΝΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΙΣ, Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με πανικό, αλλά και τη συνήθη πρακτική των απειλών, αντέδρασε ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών που αποκαλεί τους προβλεπόμενους από τη νομοθεσία ελέγχους ως ενέργεια «φεουδαρχικής κυριαρχίας» με καθεστωτικό ύφος. Προφανώς οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, καθώς διαχρονικά αντιμετωπίζονταν από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες ως τα χαϊδεμένα παιδιά που τους επιτρέπονταν τα πάντα και με τη σειρά τους φέρονταν ως φεουδάρχες στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς επιβάλλοντας το δικό τους νόμο του ισχυρού, αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία.
Κάνοντας μια ακόμη επίδειξη θρασυδειλίας, την ίδια ώρα που καλούν την πολιτεία να «ελέγξει όλα τα ιδιωτικά σχολεία», αναφέρουν πως δεν θα ανεχθούν «αυθαιρεσία των εποπτευουσών αρχών και θα προστατεύσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα των ιδιωτικών σχολείων στις επιλεγόμενες απ’ αυτά δράσεις και υπηρεσίες που παρέχουν». Με λίγα λόγια, εμμέσως πλην σαφώς απειλούν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τους ελέγχους, είτε με νομικά προσκόμματα, είτε με την πάγια τακτική της παρεμπόδισης. Προσθέτουμε εδώ ότι ο έλεγχος στα ιδιωτικά σχολεία είναι εξαιρετικά δύσκολος, καθώς οι ελεγκτές περνούν από …security και στη συνέχεια καθυστερούνται στο …φουαγιέ των σχολείων μέχρι να κρυφτούν οι αδήλωτοι εργαζόμενοι, ή οι λοιπές παρανομίες.
Το Υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του απάντησε, τονίζοντας ότι η αντίδραση του ΣΙΣ κρύβει φόβο και πανικό κι ότι αναμένει από τα ιδιωτικά σχολεία να διευκολύνουν τους ελέγχους.
Η ΟΙΕΛΕ αύριο θα απαντήσει στους «πρωταθλητές της νομιμότητας» εκπροσώπους του ΣΙΣ με συγκεκριμένα στοιχεία για την εκτεταμένη ανομία στα ιδιωτικά σχολεία που έχουν προκύψει μετά από έρευνα του κλαδικού της ινστιτούτου.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web