ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ: Η ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΝΑΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ME ΑΣΤΕΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΕΠΤΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙ!

Αποτέλεσμα εικόνας για σκανδαλο
Είναι προφανές ότι πλέον ζούμε εποχές αλλοφροσύνης στην ιδιωτική εκπαίδευση! Η Διεύθυνση Π.Ε. Ανατ. Θεσσαλονίκης στέλνει (με αστεία αφορμή που θα παρατεθεί πιο κάτω) εκπαιδευτικό σε πειθαρχικό μετά από πρόταση του σχολείου που έχει στόχο να βρεθεί αφορμή να απολυθεί από την τριμελή Ανεξάρτητη Επιτροπή η οποία συνεδριάζει μεθαύριο Τετάρτη για να εξετάσει την εκδικητική καταγγελία της σύμβασής της. Το «έγκλημα» της συναδέλφου ήταν ότι κατήγγειλε πως επί επτά χρόνια εργαζόταν ως νηπιαγωγός, ωστόσο αμειβόταν (όπως δυστυχώς συμβαίνει σε μεγάλο αριθμό νηπιαγωγείων) ως υπάλληλος γραφείου, δηλαδή σχεδόν με τις μισές αποδοχές. Επίσης, οι ιδιοκτήτες δεν της κατέβαλαν ποτέ το επίδομα Προϊσταμένης.Να σημειωθεί ότι ο εργοδότης από τις παράνομες παρακρατήσεις μισθών και τις μη καταβολές νόμιμων εισφορών έχει κερδίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Αμέσως μετά την καταγγελία της εκπαιδευτικού στη Διεύθυνση για την πολυετή βάναυση εργασιακή της εκμετάλλευση, ακολούθησε «όλως τυχαίως» η καταγγελία της σύμβασής της.

Κατόπιν, σε μια ενέργεια, χωρίς κανένα ιστορικό προηγούμενο, η Διεύθυνση που επί 7 ολόκληρα χρόνια (από το 2012) κάλυπτε (ελπίζουμε αθέλητα…)τις παρανομίες του νηπιαγωγείου, χωρίς να έχει πράξει τίποτα για τις παράνομες μισθοδοτικές καταστάσεις του και για τη μη τήρηση του ωρολογίου προγράμματος (η συνάδελφος εργαζόταν 11 μήνες το χρόνο – τις στις διακοπές Πάσχα, Χριστουγέννων και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δηλαδή – και τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα κατά παραβίαση της εκπαιδευτικής και της εργατικής νομοθεσίας), παραπέμπει σήμερα σε πειθαρχικό (!) την εκπαιδευτικό, διότι διέγραψε αρχεία (μουσικά κομμάτια…) από τον κοινόχρηστο υπολογιστή που χρησιμοποιούσαν όλοι οι εκπαιδευτικοί! Μάλιστα η παραπομπή γίνεται για δήθεν παραβίαση της νομοθεσίας για …ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα! Η αστεία και συνάμα τραγική αυτή αφορμή για παραπομπή «ανακαλύφθηκε» από το σχολείο, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο κατά της εκπαιδευτικού για την εκδίκαση της καταγγελίας σύμβασής της που γίνεται την Τετάρτη ενώπιον της Ανεξάρτητης Επιτροπής. Τα στοιχεία κατά του σχολείου είναι συντριπτικά (παράνομη μισθοδοσία, απλήρωτες υπερωρίες, καταστρατήγηση του ωρολόγιου προγράμματος, εκδικητικότητα) και έπρεπε να βρεθεί ένα αντίβαρο. Και αντί η Διεύθυνση να πάρει τα πλέον αυστηρά μέτρα κατά του σχολείου που συνειδητά και επί έτη παραβίαζε τη νομιμότητα, «τιμωρεί» την εκπαιδευτικό που τόλμησε να διεκδικήσει το δίκιο της.

Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ «ΚΑΡΦΩΝΕΙ» ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ

Το χειρότερο από όλα είναι ότι σε εξώδικο των ιδιοκτητών του παράνομου αυτού σχολείου προς την εκπαιδευτικό εκτίθεται πλήρως η Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Αντιγράφουμε από το «απολαυστικό» κείμενο του ιδιοκτήτη (στο οποίο ομολογεί ανοιχτά τις δικές του παρανομίες και που μόνο από αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει παραπεμφθεί πειθαρχικά και ποινικά):
«Όπως γνωρίζετε, η επιχείρησή μας αποτελεί ιδιωτική μονάδα προσχολικής αγωγής με συστεγαζόμενο ιδιωτικό νηπιαγωγείο. Προσληφθήκατε την 23/9/2019 στην ατομική επιχείρηση της ετέρου Θεοφυλάκτου Σοφίας και από την 1.4.2011 η Σύμβαση Αορίστου πλήρους ωραρίου μεταφέρθηκε στην Ομόρρυθμο Εταιρεία Θεοφυλάκτου Σ.-Καπρούτσος Γ. ΟΕ που αποτέλεσε την συνέχεια της ατομικής δραστηριότητας. Αυτή η σύμβαση εξακολουθεί να ισχύει έως και σήμερα. Ουδέποτε υπήρξε διετής σύμβαση κατά τα προβλεπόμενα του νόμου όπως τα παραθέτετε σήμερα, και ανακαλύπτουμε και εμείς.
Όλα αυτά τα χρόνια καταθέταμε τόσο τη σύμβαση όσο και τις μισθοδοτικές καταστάσεις (σ.σ. τις παράνομες, με όρους ιδιωτικού υπαλλήλου!) στο αρμόδιο τμήμα της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ουδέποτε μας τις απορρίψανε ή τις αρνήθηκαν (sic). Σχετικά πρόσφατα μας γίνανε προφορικές συστάσεις και όχι ρητή υπόδειξη για εξίσωση της μισθοδοσίας με εκείνων (sic) των δημοσίων εκπαιδευτικών. Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε τέτοιους μισθούς, ούτε και να πιστέψουμε ότι ανάμεσα σε τόσο πλήθος προσωπικού με ίδια προσόντα (σ.σ. η νηπιαγωγός είχε τίτλο ΑΕΙ, ενώ οι παιδαγωγοί του παιδικού σταθμού είχαν απλώς τίτλο ΙΕΚ…) θα έπρεπε ένας να απολαμβάνει τέτοιες απολαβές και προστασίαΔηλαδή να το πούμε όσο πιο απλό (sic) γίνεται, ποτέ δεν καταλάβαμε το υποχρεωτικό της διάταξης αυτής
Κι αν από το αφελές κείμενο του ιδιοκτήτη προκύπτει ξεκάθαρα η ενοχή του και αποκαλύπτεται η λειτουργία ενός σχολείου με όρους μπακάλικου, ταυτόχρονα προκύπτουν ενδεχόμενες, βαρύτατες παραβιάσεις της νομοθεσίας εκ μέρους της ίδιας της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Διαπιστώνεται, επίσης, αυτό που η Ομοσπονδία μας εδώ και χρόνια βροντοφωνάζει προς πάσα κατεύθυνση, ότι δηλαδή ο χώρος των ιδιωτικών νηπιαγωγείων αποτελεί χοάνη ανομίας, μαύρης εργασίας, φοροδιαφυγής και βάναυσης εκμετάλλευσης ανθρώπων. Όπως χαρακτηριστικά γράφει και ο «επιχειρηματίας» στο ίδιο κείμενο «η πεποίθησή μας αυτή (ότι δηλαδή οι νηπιαγωγοί δεν έπρεπε να αμείβονται ως εκπαιδευτικοί, αλλά ως υπάλληλοι με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα) ενισχυόταν από τα όσα κατά καιρούς συζητούσαμε με συναδέλφους (προφανώς ιδιοκτήτες…) συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων».
Δυστυχώς, στην υπόθεση αυτή που εξοργίζει όποιον πολίτη την πληροφορείται, δεν υπάρχει μόνο ένας θύτης και ένα θύμα. Υπάρχουν δύο θύτες ο ένας εκ των οποίων όφειλε να αποτελεί το θεματοφύλακα της τήρησης των νόμων και της προστασίας του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης. Παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι η ιδιοκτησία του νηπιαγωγείου εκθέτει τη Διεύθυνση ανεπανόρθωτα, δυστυχώς οι συνάδελφοι της υπηρεσίας επέλεξαν να παραπέμψουν με την πιο αστεία και προκλητική δικαιολογία τη συνάδελφό μας με αποτέλεσμα μεθαύριο να υπάρχει κίνδυνος να απολυθεί και να ικανοποιηθεί το μένος του ιδιοκτήτη που όχι μόνο θα ξεφορτωθεί την «επαναστάτισσα», αλλά πλέον θα λειτουργεί το νηπιακό τμήμα παράνομα με βρεφονηπιοκόμο (όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή – τι άραγε έχει πράξει η Διεύθυνση;) και ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα τόσο στο σχολείο του όσο και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία πως εδώ νόμος είναι το δίκιο του αφεντικού. Κι όπως τολμά να τον αμφισβητεί, οδηγείται στον Καιάδα και μάλιστα με την ευγενική υποστήριξη των εποπτικών  αρχών της πολιτείας.
Η ΟΙΕΛΕ έχει ήδη διαμαρτυρηθεί εγγράφως για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της Διεύθυνσης και την επί χρόνια κάλυψη των παρανομιών του νηπιαγωγείου, ζητώντας την άμεση ανάκληση της πειθαρχικής παραπομπής και ενημερώνοντας τους υπεύθυνους ότι επιφυλάσσεται για τις ενέργειές της στο μέλλον. Κανονικά η υπηρεσία θα έπρεπε, ως ελάχιστη συνειδητοποίηση των όσων έχει πράξει, να αποστείλει στην Ανεξάρτητη Επιτροπή έγγραφο με τις παρανομίες του σχολείου και την εκμετάλλευση της εκπαιδευτικού, για να καταδειχθεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης.
Αυτά τα υπέροχα συμβαίνουν εσχάτως στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης… Αναρωτιόμαστε, αν ακούει κανείς εκ των αρμοδίων…

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web