Επιστολές της ΟΙΕΛΕ προς τα εκπαιδευτικά συνδικάτα (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) για το τερατούργημα Κεραμέως


Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα προς τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ) επιστολή με την οποία καλεί σε έκτακτο διάλογο μετά την παρουσίαση του εκτρωματικού σχεδίου νόμου Κεραμέως που διαλύει το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει οδυνηρές συνέπειες σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Απέστειλε, δε, επιστολή στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) με την οποία ζητά τη συνεισφορά τους, ώστε τα νομοσχέδιο αυτό να μην ψηφιστεί στη Βουλή.

Ακολουθεί (ενδεικτικά) η επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες:

Αθήνα, 10/7/2020

Αριθμ. Πρωτ:1417                                     

 

ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Μετά από έναν προσχηματικό διάλογο-παρωδία δύο (!) ημερών, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε τις σφαγιαστικές ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση. Πρόκειται για ρυθμίσεις που κονιορτοποιούν το πλαίσιο εποπτείας της πολιτείας στα ιδιωτικά σχολεία, που ισοπεδώνουν κάθε ίχνος ανθρώπινου και εργασιακού δικαιώματος των εκπαιδευτικών και που, επίσημα πλέον, μετατρέπουν την ιδιωτική εκπαίδευση σε ένα απέραντο φροντιστήριο.

Με τη σημερινή μας επιστολή προς εσάς δεν επικεντρώνουμε στο εργασιακό ζήτημα των συναδέλφων μας. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που το νομοσχέδιο αυτό θα έχει στη δημόσια εκπαίδευση και στην κοινωνία. Η απόσυρση της ουσιαστικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία θα οδηγήσει μοιραία στη μετατροπή τους σε ένα μηχανισμό παραγωγής «άριστων» τίτλων, γεγονός που θα βλάψει σε συντριπτικό βαθμό την ισονομία ανάμεσα στους μαθητές των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν νόμιμα και στους μαθητές των σχολείων-σούπερ μάρκετ που οραματίζονται οι χορηγοί-σχολάρχες και η Υπουργός Παιδείας. Τίθεται, πλέον, επί τάπητος το κρίσιμο ζήτημα της νομιμότητας στην έκδοση τίτλων σπουδών από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ταυτόχρονα, με την απόσυρση ελέγχου του Υπουργείου Παιδείας από τις απογευματινές δραστηριότητες, πέραν της επιδιωκόμενης όξυνσης της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής, έχουμε την επίσημη μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε φροντιστήρια και την ένταξη θεσμών παραπαιδείας μέσα στα σπλάχνα του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος.

Είχαμε από το 2016 αναλάβει όλοι μαζί σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της επέλασης της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Πλέον, τώρα που «ο εχθρός είναι εντός», θεωρούμε αναγκαία τη συστράτευση του κόσμου της εκπαίδευσης απέναντι στο σχέδιο που εκπονεί η κυβέρνηση για τη θεμελίωση του σχολείου της αγοράς. Σήμερα είναι η ιδιωτική εκπαίδευση, αύριο θα έρθει η τιμωρητική αξιολόγηση, η ελεύθερη γονεϊκή επιλογή, τα vouchersκαι η σταδιακή κατάργηση του δημόσιου σχολείου, ώστε πλέον οι μαθητές της χώρας να χωριστούν σε μια μικρή ελίτ αυτών που οι γονείς πληρώνουν για τον «εύκολο» τίτλο και αυτών που είναι καταδικασμένοι να τελειώσουν ένα υποχρηματοδοτημένο και υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο και να ενταχθούν στη μακρά σειρά φθηνού και κακοπληρωμένου εργατικού δυναμικού.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης των τριών Ομοσπονδιών για να συζητηθούν τα κρίσιμα αυτά ζητήματα και να χαραχθεί πορεία αντιμετώπισης της επέλασης της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας στο χώρο της Παιδείας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web