Η χαμένη (;) «μάχη για τη μειονότητα της Θράκης» και οι ευθύνες της κυβέρνησης μέσα από την τραγική ιστορία του Νιχάτ Χότσκα
Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε διαπρύσιες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την τουρκική εμπλοκή στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Απειλές, κούφιες αναλύσεις και ευχολόγια, όταν στην καθημερινή πολιτική πράξη η τωρινή (αλλά και παλαιότερες κυβερνήσεις) έχουν εγκαταλείψει χιλιάδες ανθρώπους στις ορέξεις των ψευδομουφτήδων, των εθνικιστικών οργανώσεων και στην προπαγάνδα της Άγκυρας.
Για ποιο λόγο ασχολείται εκ νέου η ΟΙΕΛΕ με το θέμα; Διότι θα πρέπει κάθε εκπαιδευτικός, κάθε πολίτης να μην ξεχάσει (ή να μάθει, αν δεν το γνωρίζει) ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική δικαιοσύνη επέτρεψαν την απόλυση Έλληνα μουσουλμάνου εκπαιδευτικού από το ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης κατ’ εντολήν της Άγκυρας. Αναρωτιόμαστε, αν θα ήταν ποτέ δυνατόν στην Τουρκία του Ερντογάν ή των κεμαλιστών να απολυόταν, και μάλιστα με τη συνδρομή της εκεί «δικαιοσύνης», υπάλληλος κρατικού φορέα ή σχολείου, επειδή το απαίτησε η ελληνική κυβέρνηση…
Η θλιβερή ιστορία του Νιχάτ Χότσκα και οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και δικαιοσύνης
Ο Νιχάτ Χότσκα ήταν (είναι;) εκπαιδευτικός στο ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Τον Οκτώβριο του 2016, λίγο μετά το «πραξικόπημα» κατά του Ερντογάν και μετά την εκκίνηση του πογκρόμ κατά εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών στην Τουρκία, με μια θρασύτατη αιτιολόγησή του του προς το Υπουργείο Παιδείας (τότε ήταν σε ισχύ ο Ν. 4415/2016 που προέβλεπε την αιτιολόγηση των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών), το σχολείο γνωστοποίησε ότι απολύει τον Νιχάτ με βασικό λόγο «τις θρησκευτικές ιδεολογίες και αντιλήψεις (sic) που σχετίζονται με παράνομη (σ.σ.: σε ποια χώρα;;) θρησκευτική οργάνωση».
Όπως προαναφέρθηκε, ευτυχώς τότε υπήρχε σε ισχύ σύστημα ελέγχου των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα η άθλια αυτή ενέργεια του σχολείου να απορριφθεί και η καταγγελία σύμβασης να θεωρηθεί άκυρη από το ΚΥΣΔΕ. Από τότε ξεκινά ο Γολγοθάς του Νιχάτ που, παρά την απόφαση του κράτους, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην τάξη, καθώς κάθε φορά που επιχειρούσε να αναλάβει καθήκοντα, η ψευδομουφτεία οργάνωνε συγκεντρώσεις δήθεν αγανακτισμένων πολιτών μπροστά στο σχολείο, ενώ συνάδελφοι που «τόλμησαν» να του συμπαρασταθούν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με απειλές κατά της ζωής τους!
Μάλιστα, το σχολείο προσέφυγε στην …αδέκαστη ελληνική δικαιοσύνη για να ακυρωθεί η απόφαση του ΚΥΣΔΕ και να επικυρωθεί η ιδεολογική-φρονηματιστική απόλυση με τις ευλογίες Ερντογάν. Και, ω του θαύματος…. Το Διοικητικό Εφετείο, στηριζόμενο σε ανακριβή στοιχεία (αναφέρει ότι η απόφαση του ΚΥΣΔΕ είναι άκυρη, διότι δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, ενώ συμμετείχαν!) έκρινε νόμιμη την απόλυση.
Το χειρότερο, δε, είναι ότι η απόφαση του Εφετείου, κατά τη γνώμη μας πάλι κατ΄εντολήν άλλων, δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, έτσι ώστε ο Νιχάτ να μην πάρει έστω και το ελάχιστο. Την προϋπηρεσία του για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα μόρια που απέκτησε με σκληρή δουλειά επί 15 έτη στο σχολείο και να διεκδικήσει θέση αναπληρωτή στο δημόσιο. Μέχρι εκεί φτάνει η εκδικητικότητα του καθεστώτος Ερντογάν που επιχειρεί να καταστρέψει, με την αρωγή των ελληνικών αρχών και της δικαιοσύνης, έναν άνθρωπο για τα πιστεύω του…
(Για την ντροπιαστική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση Νιχάτ, διαβάστε εδώ).
Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Νιχάτ Χότσκα, περήφανος και ασυμβίβαστος, υποχρεώθηκε να φύγει από την Ελλάδα και εργάζεται ως εργάτης σε ξένη χώρα για να ζήσει την πολυμελή οικογένειά του. Αντί να κυνηγούμε τους ένοχους, διώκουμε τους αθώους…
Τα ερωτήματα αμείλικτα και τις απαντήσεις συχνά εύκολο να τις μαντέψει κανείς:
- Γιατί το Υπουργείο Παιδείας δεν δέχθηκε την πρόταση της ΟΙΕΛΕ για αναψηλάφηση της υπόθεσης, όταν ήταν απολύτως σαφές πως υπήρξε κακοδικία;
- Οι δικαστές, που είναι βέβαιο ότι διάβασαν για την υπόθεση σε μεγάλα ενημερωτικά και «δικαστικά» sites, γιατί δεν ευαισθητοποιήθηκαν; Έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους ότι καταδίκασαν στην ένδεια έναν άνθρωπο με ανακριβή στοιχεία και κυρίως κατά τις επιθυμίες μιας ξένης δύναμης;
- Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης έχει πιθανότατα γνώση της απόφασης του Εφετείου. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να την παραλάβει και να μπορέσει ο Νιχάτ να έχει την ευκαιρία να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη δημόσια εκπαίδευση;
- Ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών κλήθηκε να παράσχει νομική υποστήριξη στο Μειονοτικό Σχολείο για την υπόθεση Νιχάτ;
Η ΟΙΕΛΕ (αλλά και ο ΣΙΕΛΒΕ, ο Σύλλογός μας στη Βόρεια Ελλάδα, του οποίου ο Νιχάτ υπήρξε Αντιπρόεδρος) θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια το επόμενο διάστημα, ώστε ο συνάδελφός μας να διεκδικήσει έστω το ελάχιστο που του επιτρέπουν οι ελληνικοί νόμοι, κόντρα στους εν Ελλάδι Ερντογανικούς που επιδιώκουν τον επαγγελματικό και προσωπικό αφανισμό του.
Εν κατακλείδι…
Διαβάζοντας όλα αυτά, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης καθώς πιστοποιούνται από επίσημα έγγραφα, μπορεί ο μέσος πολίτης να ισχυριστεί ότι η ελληνική πολιτεία προστατεύει τους πολίτες της, χριστιανούς, άθεους, μουσουλμάνους, από επιβουλές ξένων δυνάμεων; Ότι παίζει το ρόλο που θα έπρεπε να παίξει στη μουσουλμανική μειονότητα; Ή μήπως δείχνει ασυγχώρητη και εθνικά επιζήμια ανοχή στα όργανα του τουρκικού επεκτατισμού με παράπλευρες απώλειες αθώους πολίτες, αθώους εργαζόμενους; Ελπίζουμε, έστω και αργά, οι πράξεις της κυβέρνησης να διασκεδάσουν τις ανησυχίες μας.
Ο Πρόεδρος του ΣΙΕΛΒΕ (του Συλλόγου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στη Βόρεια Ελλάδα) και μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Δημήτρης Σελέκος μίλησε στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 fm και στο δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά για την υπόθεση Νιχάτ Χότσκα.
Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα εδώ
1.2.23
|
|
This entry was posted on 1.2.23
You can follow any responses to this entry through
the RSS 2.0 feed.
You can leave a response,
or trackback from your own site.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου