Γιατί κλείνουν τα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια ;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Δυστυχώς, η φετινή σχολική χρονιά ολοκληρώνεται δυσάρεστα. Γνωρίζαμε εδώ και καιρό την απόφαση των υπευθύνων των Λεωνιδείων Εκπαιδευτηρίων να μη λειτουργήσουν το σχολείο την επόμενη σχολική χρονιά, είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με ορισμένους συναδέλφους, να λύσουμε απορίες και να κατευνάσουμε ανησυχίες. Η είδηση, όμως, για το κλείσιμο των Μακεδονικών Εκπαιδευτηρίων έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Κι όπως είναι φυσικό, η αιφνίδια ανακοίνωση αφενός δημιούργησε πολλά ερωτηματικά για τις αιτίες που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες σε αυτή την απόφαση και αφετέρου εγείρει τεράστια ηθικά ζητήματα για τους ίδιους, μιας κι όπως αποδεικνύεται, η απόφαση είχε από καιρό ληφθεί χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των εκπαιδευτικών.
Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό των συναδέλφων, που καλούνταν να αντιμετωπίσουν τόσο αιφνιδιαστικά την ανεργία, προσπαθώντας να λύσουμε απορίες, να θέσουμε προτεραιότητες, να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε τις κινήσεις εκείνες που θα διασφάλιζαν τα εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα και παράλληλα να ρίξουμε φως στις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες του σχολείου, τόσο αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση, να αφήσουν στον δρόμο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τους συναδέλφους μας.
Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο φως της ημέρας, σε ανοικτούς σε κοινή θέα χώρους, όπως τα γραφεία του συλλόγου. Αναφέρουμε το τελευταίο για να δικαιολογήσουμε την έκπληξη και τα ερωτηματικά που μας δημιουργήθηκαν όταν πληροφορηθήκαμε ότι στον ιστοχώρο της παράταξης ΔΑΚΕ-ΙΕΛ υπήρξε ανακοίνωση που μιλούσε για εκπαιδευτικούς που διαχωρίζονται σε ημέτερους και άλλους, για μυστικές συμφωνίες και για κρυφές κινήσεις κ.α. Ασφαλώς, η εν λόγω ανακοίνωση σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, από τη στιγμή που στις συναντήσεις αυτές συμμετείχε και μέλος της εν λόγω παράταξης. Χωρίς να θέλουμε να δώσουμε περισσότερη έκταση στο συμβάν, γιατί μπροστά στο πρόβλημα των συναδέλφων είναι ήσσονος σημασίας, θεωρούμε ότι οι διευκρινήσεις που δόθηκαν από τους συναδέλφους της παράταξης, καθώς και η αλλαγή της ανακοίνωσης της παράταξης διαλύουν τις εντυπώσεις που δημιούργησε όχι μόνο στο προεδρείο του ΣΙΕΛΒΕ αλλά και σε όσους την διάβασαν.
Οι συναντήσεις μας με τους συναδέλφους από τα Μακεδονικά Εκπαιδευτήρια συνεχίζονται όπως και οι προσπάθειές μας να εξασφαλιστούν αφενός τα εργασιακά και οικονομικά τους δικαιώματα και αφετέρου να φωτιστούν οι πιθανές προθέσεις όσων θέλουν να πλουτίσουν εις βάρος των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης. Όσοι αντιμετωπίζουν την εκπαίδευση ως Eldorado θησαυρισμού θα μας βρουν μπροστά τους. Για όλα αυτά θα σας κρατάμε ενήμερους.

Το Προεδρείο του Σ.Ι.Ε.Λ.Β.Ε.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web