Συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας


Αρ. Πρωτ.: 18659
Δελτίο Τύπου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου και ώρα 13:00, συνάντηση γνωριμίας του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε πολύ θετικό κλίμα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική επικαιρότητα, όπως :

  • Η ανατροπή της νομοθεσίας για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία από τον απελθόντα Υπουργό Παιδείας δύο ημέρες πριν από τις εκλογές (και μάλιστα με εγκύκλιο που καταργεί νόμο!). Από τη νέα Υπουργό ζητήθηκε η άμεση ανάκληση της εγκυκλίου.

  • Η κατάργηση των αποσπάσεων που εμποδίζουν τη λειτουργία των σχολείων.

  • Η αιφνιδιαστική νομοθέτηση (επίσης την προεκλογική περίοδο) τροπολογίας που επιτρέπει τη δυνατότητα φοίτησης Ελλήνων μαθητών σε ξένα σχολεία

  • Η καταστρατήγηση της αξιοκρατίας και του αδιάβλητου διαδικασιών πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (όπως η διαρροή θεμάτων των Γενικών Εξετάσεων στην Καλαμάτα και η διαρροή θεμάτων στις εξετάσεις Ιnternational Βaccalaureate).

  • Η καταδολίευση των διαγωνισμών ΑΣΕΠ, με παράνομους τίτλους σπουδών και ανύπαρκτα επαγγελματικά προσόντα.

  • Η ατιμωρησία στελεχών και διοικητικού προσωπικού για περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος, Και, τέλος,

  • Η εξέλιξη του Εθνικού διαλόγου για την Παιδεία।



Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ παρέδωσε στην Υπουργό Παιδείας σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού για μία συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ΣΠΔΕ του ΕΣΥΠ.
Δεδομένου ότι και τα ιδιωτικά σχολεία είναι μέρος του εκπαιδευτικού μας συστήματος και η παρεχόμενη σ' αυτά εκπαίδευση είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, ζητήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εντείνει την επόπτευση και τον έλεγχο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να εξαλειφθούν οι παρανομίες που συχνά χαρακτηρίζουν σήμερα τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων στην προσπάθεια των ιδιοκτητών τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

7 σχόλια:

ΣΑΟΥΛΙΑΣ ΤΑΣΟΣ είπε...

"Η κ. Διαμαντοπούλου εμμένει επίσης στη θέση της ότι οι προσλήψεις και οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών πρέπει να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, για να εξασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια του συστήματος, και υπογραμμίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που θα της υποβληθεί, αρκεί βεβαίως αυτή να έχει ως πρόταγμα τον μαθητή και όχι προφανώς τη διασφάλιση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και αιτημάτων των εκπαιδευτικών..."

http://www.diamantopoulou.gr/beta/index.php?option=com_content&view=article&id=1431:interview-231109&catid=1:press-office

Αν αυτά συνάδελφοι γινόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα είχατε ξεσηκώσει τον κόσμο (παλαιότερα και μόνο με την ιδέα ότι ο Στυλιανίδης προωθούσε κατάργηση του νόμου κηρύξαμε απεργίες...κάναμε διαμαρτυρίες, συνελεύσεις...) τώρα που οι προθέσεις της νέας υπουργού είναι πασιφανείς δεν μιλάει κανείς σας...τώρα που τα σχέδια της εργοδοσίας πραγματοποιούνται και η προστασία παύει να υφίσταται δεν αγωνιά κανείς. Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι δεν προβήκατε ούτε σε μία έστω καθησυχαστική ανακοίνωση...προφανώς τα έχετε κι εσείς χαμένα και αναζητάτε τρόπο να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα.

Manuel είπε...

Συνάδελφε (saoulias), δεν είσαι απόλυτα ακριβής σε αυτά που λες. Η αντίδραση της ΟΙΕΛΕ στις ενέργειες Στυλιανίδη δεν ήταν τόσο άμεση όσο υποστηρίζεις. Αντίθετα, το προεδρείο κατηγορήθηκε για καθυστερημένη δημοσιοποίηση του θέματος, όταν πλέον είχε πάρει τη μορφή νομοσχεδίου ή τροπολογίας σε νομοσχέδιο (δεν θυμάμαι ακριβώς). Με άλλα λόγια η ηγεσία της ΟΙΕΛΕ αποφεύγει να αναδείξει παρόμοια ζητήματα, όταν αυτά κινούνται μόνο ανάμεσα σε φήμες και προθέσεις. Προσωπικά δεν συμφωνώ πάντα με αυτή την τακτική, σίγουρα όμως δεν είναι κάτι καινούργιο, πολύ δε περισσότερο δεν σηματοδοτεί, κατά τη γνώμη μου, επιλεκτική υποχωρητικότητα απέναντι στη νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ.
Μανώλης Σαβοριανάκης ΠΕ2

Ανώνυμος είπε...

Ο συνάδελφος Σαούλιας ασκεί τέτοια κριτική γιατί είναι εγκλωβισμένος στην κομματική λογική του "Εμείς (οι καλοί) και οι Άλλοι (οι κακοί)". Αν κοιτούσε τα πράγματα από την γωνία της συλλογικής δράσης και όχι από αυτή της υπεράσπισης μικροπολιτικών συμφερόντων θα έβλεπε ότι :
1. η "ιδέα" Στυλιανίδη μόνο ιδέα δεν ήταν, αλλά ένα έτοιμο νομοσχέδιο λίγο πριν την ολομέλεια της βουλής, από όπου μας γλίτωσε ο ανασχηματισμός!
Σήμερα οι προτάσεις Διαμαντοπούλου, παρότι δεν μας αρέσουν, είναι θέσεις προς συζήτηση και όχι ειλημμένες αποφάσεις.
2. ο παρολίγον νόμος-Στυλιανίδη αποτελούσε αντιγραφή των θέσεων των ιδιοκτητών και στρεφόταν αποκλειστικά εναντίον του 2986/02. Σήμερα όσα ακούγονται αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς δημοσίους ή μη και αφορούν τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
Επι του πρακτέου τώρα: για την ΟΙΕΛΕ και για κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό αποτελεί κόκκινη γραμμή το να μην θιγεί στο παραμικρό το ισχύον νομικό καθεστώς για όσους ήδη εργαζόμαστε στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό δεν τίθεται σε καμμία διαπραγμάτευση. Για την καθιέρωση του ΑΣΕΠ ως αποκλειστικού δρόμου πρόσληψης στην εκπαίδευση μπορούμε να καταθέσουμε τις θέσεις του συνεδρίου της ΟΙΕΛΕ και να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και την ασφάλεια κάθε συναδέλφου. Προς το παρόν χρειάζεται ομοψυχία, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.
Σελέκος Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Η υπουργός δημιούργησε ένα θολό τοπίο και προκάλεσε αναστάτωση κάνοντας νύξεις για κατάργηση προϋπηρεσίας και στην ουσία αφήνοντας πάρα πολλούς συναδέλφους μετέωρους και αβέβαιους για την μελλοντική τους πορεία. Η στάση αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά...

Ανώνυμος είπε...

Τόσο καιρό προτίμησα να μην απαντήσω στα σχόλια που γράφτηκαν, αλλά και που ακούστηκαν...
Ο λόγος είναι απλός...γνωρίζω ότι δυστυχώς θα δικαιωθώ...και ο κλάδος θα χάσει ό,τι πολυτιμότερο έχει..
Τότε θέλει να δούμε ποιοι είναι οι "εγκλωβισμένοι" και σε ποια λογική...

Α.Σαούλιας

Ανώνυμος είπε...

http://thvlachavas.blogspot.com/2010/01/blog-post_24.html

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα τι έχετε να πείτε?

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web