Ανακοίνωση ΟΙΕΛΕ 5/5/2010

Αργά το βράδυ της 5-5-2010 ψηφίστηκε και κατ’ άρθρο από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού…» [!]. Η Υπουργός τήρησε ως το τέλος ανυποχώρητη στάση, επιμένοντας στη δυνατότητα καταγγελίας σύμβασης αορίστου χρόνου εκπαιδευτικού, η οποία πλέον θα αρχίζει μετά το τέλος της δοκιμαστικής διετίας του, χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για αιτιολογημένη ή αναιτιολόγητη καταγγελία σύμβασης.
Η μόνη επιμέρους υποχώρηση στη δυσμενή μεταβολή του εργασιακού καθεστώτος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αφορά τους εκπαιδευτικούς που είναι σήμερα αορίστου χρόνου σε περίπτωση που κλείνει το σχολείο τους.
Τα μέτρα που νομοθετεί η Υπουργός είναι άδικα και σκληρά. Πλήττουν εκτός από τους ιδιωτικούς και άλλες κατηγορίες εκπαιδευτικών, όπως τους αναπληρωτές, που επί χρόνια στελεχώνουν σχολεία στις εσχατιές της Ελλάδας και ξαφνικά πετιούνται στα άχρηστα. Οι μόνοι που δήλωσαν ικανοποιημένοι είναι οι επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σημειωτέον ότι η Υπουργός προέβη στις ρυθμίσεις της χωρίς να εξαναγκασθεί από τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των επιτηρητών της οικονομίας, εκφράζοντας την αδέσμευτη πολιτική της βούληση.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έκανε λοιπόν και μια ευνοϊκή ρύθμιση η Υπουργός, αλλά για τους ιδιοκτήτες-μετόχους των σχολείων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διοριστούν αν η επιχείρησή τους βάλει λουκέτο. Δεν πρόκειται να αναλωθώ σε αναζήτηση υπευθύνων, θα ήθελα απλά να ξέρω αν και με ποιον τρόπο προτίθεται η Ομοσπονδία να αντιδράσει, γιατί αλλιώς όσοι είχαμε άποψη στα σχολεία μας θα μείνουμε χωρίς δουλειά...

Ανώνυμος είπε...

Τώρα θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τα προεδρικά διατάγματα που θα ακολουθήσουν και θα ορίζουν τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου. Ξεκίνησε μια άλλη εποχή για την ιδιωτική εκπαίδευση. Υπομονή και κουράγιο σε όλους τους συναδέλφους.

Ανώνυμος είπε...

Η "στήριξη" της κας. Βοζενμπεργκ στους Ιδωτικούς Εκπαιδευτικούς. Να την θαυμάσουν οι "γαλαζοαίματοι" συνάδελφοί μας...

(...) Αλλά αναμφισβήτητα θα έπρεπε το δικαίωμα εκείνων που διευθύνουν τα ιδιωτικά σχολεία, να απολύουν τους εκπαιδευτικούς που δεν θεωρούνται κατάλληλοι και που μάλλον είναι δυσλειτουργικοί, πολλές φορές και επικίνδυνοι για τη συνέχιση μιας μονάδας που διεκδικεί να αντέχει στην ανταγωνιστικότητα, να είναι ελεύθερο.

(ΡΕ)

(1TL)

Κατά μείζονα λόγο, όταν μία ιδιωτική μονάδα εξαιρετικά έγκυρη και σημαντική, που συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας, έχει ένα και δύο παραρτήματα και αριθμεί εκπαιδευτικούς –δεν είμαι πρόχειρη αυτήν τη στιγμή να σας πω, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε επίπεδο παραρτημάτων και κυρίας μονάδας μπορεί να είναι και πεντακόσιοι εκπαιδευτικοί- δεν μπορεί να έχει το δικαίωμα να απολύει έναν κατ’ έτος, όπως μια άλλη μονάδα που έχει πενήντα εκπαιδευτικούς. Είναι δυσανάλογο. Το βάζω σαν προβληματισμό και αυτήν τη στιγμή θεωρητικά και από κοινοβουλευτικής απόψεως μπορείτε να το δείτε.(...)

Ανώνυμος είπε...

Ανακοινώθηκε τελικά ότι διατηρείται το δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο στην περίπτωση απόλυσης μετά το πέρας της 6ετίας. Σε συνδυασμό με το καινούριο ότι στο πέρας της διετίας η σύμβαση θα γίνεται αορίστου χρόνου, η κατάσταση άλλαξε μάλλον προς το καλύτερο!!

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το νόμο ΜΟΝΟ όσοι έχουν σήμερα 6ετή υπηρεσία προσλαμβάνονταο στο δημόσιο. δηλ. ουσιατικά οι νέοι συνάδελφοι " πουλήθηκαν".

Ανώνυμος είπε...

νομίζω μονο όταν κλείνει σχολική μονάδα, κι όχι σε άλλες περιπτώσεις απολυσης, αλλά δεν είμαι σίγουρος

Ανώνυμος είπε...

μπορείτε να βρείτε το νόμο εύκολα σε διάφορα site όπως στο alfavita.gr οπότε θα δείτε ότι λέει ότι σε περίπτωση κλεισίματος σχολείου και μόνο προσλαμβάνονται στο δημόσιο όσοι σήμερα και μόνο έχουν 6ετή υπηρεσία......!!!Αρα εξαιρέθηκαν οι νέοι συνάδελφοι για να βολευτούν οι παλιοί γι αυτό και η "νίκη" δεν έχει προβληθεί από την oiele

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web