Σχετικά με τα μισθολογικά μας



Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κλιμάκιο της ΟΙΕΛΕ είχε συνάντηση με γνωστούς εργατολόγους και συνταγματολόγους ζητώντας τη νομική τους άποψη για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ομοσπονδία και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά θέματα.
Τα συμπεράσματα που από κοινού προέκυψαν παρατίθενται παρακάτω:
Α) Βάσει του άρθρου 30 του ν.682/77, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν συνάψει ατομικές συμβάσεις με τους εργοδότες τους, γραπτές ή άϋλες σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπήρχε γραπτό κείμενο. Μέσα από αυτές έχει προκύψει ο συμβατικός μισθός του καθενός (βασικός+επιδόματα+επίδομα σχολείου). Η μείωση του συμβατικού μισθού προϋποθέτει νέα συμφωνία των μερών, δηλαδή εργοδότη και εργαζομένου και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει μονομερώς από τον εργοδότη.
Χωρίς, δηλαδή, τη δική μας υπογραφή δεν μπορεί να μειωθεί ο μισθός που παίρνουμε σήμερα. ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΟΝΟ ΕΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΑ Ή ΣΙΩΠΗΡΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ!!!
Εννοείται, βέβαια, πως αποδοχές κατώτερες αυτών του Ενιαίου Μισθολογίου είναι παράνομο να καταβάλλονταιακόμα και αν ο εργαζόμενος έχει υπογράψει σχετική ατομική σύμβαση. ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΗ.
Β) Είναι αναγκαίο, τα πρωτοβάθμια σωματεία των σχολείων και τα παραρτήματά των ΣΙΕΛ, όπου υπάρχουν, να δηλώσουν εγγράφως στον ιδιοκτήτη ότι δεν αποδέχονται τη βλαπτική τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων των εκπαιδευτικών.
Γ) Ο καλύτερος τρόπος υπεράσπισης και βελτίωσης των εργασιακών μας σχέσεων είναι η ίδρυση παραρτημάτων των ΣΙΕΛ  σε όλα τα σχολεία, έτσι ώστε η διαπραγμάτευση με τον εργοδότη να γίνεται συλλογικά και όχι ατομικά. Άλλωστε, η αναγνώριση του δικαιώματος σύναψης συλλογικών συμφώνων ανά σχολείο υπάρχει και στην Φ.18/150576/Δ5/29-11-2012 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Ήδη έχουν, το τελευταίο διάστημα, ιδρυθεί παραρτήματα του ΣΙΕΛ και του ΣΙΕΛΒΕ σε κάποια σχολεία ενώ χθες δημοσιεύσαμε το, ιδιαίτερα θετικό για τους εκπαιδευτικούς, συλλογικό σύμφωνο μεταξύ της διοίκησης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του εκεί παραρτήματος του ΣΙΕΛΒΕ.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web