ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΛΟΒΕΡΔΟ

Μετά από την σύγκληση του έκτακτου Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ το Σάββατο αλλά και τη Συνέλευση του μεγαλύτερου Συλλόγου Ιδιωτικών εκπαιδευτικών της χώρας, του ΣΙΕΛ Αθήνας, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Λοβέρδο με βασικά αιτήματα την έναρξη  άμεσου διαλόγου με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, την  απόσυρση τροπολογιών που ευνοούν απροκάλυπτα τα εργοδοτικά συμφέροντα και την υπογραφή Γνωμοδότησης του ΝΣΚ που ο ίδιος είχε παραγγείλει και η οποία ζητά την εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για την ιδιωτική εκπαίδευση.


Αθήνα, 22/11/2014
Τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Α. Λοβέρδο
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ
Κύριε Υπουργέ,
Ως άνθρωπος με ενεργό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή επί πολλά χρόνια αλλά και ως ακαδημαϊκός είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζετε την αξία του διαλόγου στην εύρεση λύσεων σε σοβαρά προβλήματα και στην κοινωνική συναίνεση. Με ενδιαφέρον, επομένως, πληροφορήθηκα ότι το προηγούμενο διάστημα είχατε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των ιδιωτικών σχολείων ανταλλάσσοντας απόψεις και συζητώντας τα αιτήματά τους και τις προτάσεις τους.
Ο κοινωνικός διάλογος όμως δεν μπορεί να είναι μονομερής και να αφορά μόνο αυτούς που, ενώ είναι ολιγάριθμοι, έχουν τη δύναμη του πλούτου. Εδώ και μήνες έχετε αποκλείσει από τη διαδικασία αυτή τους εκπροσώπους των εργαζόμενων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. 12.500 οικογένειες εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, 35.000 οικογένειες καθηγητών στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που λειτουργούν υπό δραματικές συνθήκες εργασίας και αμοιβής και 2.000 εργαζόμενοι στα Ιδ. ΙΕΚ αναμένουν από εσάς, το Υπουργό Παιδείας της χώρας, να ακούσετε και τη δική τους φωνή. Μήπως όμως η φωνή 300 επιχειρηματιών είναι πιο δυνατή…
Πληροφορήθηκα δια του τύπου, όχι μέσω διαλόγου, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία, για την κατάθεση δύο τροπολογιών που αφορούν την ιδιωτική εκπαίδευση. Με την πρώτη τροπολογία αθωώνετε ουσιαστικά τους παραβάτες των νόμων, μοιράζοντας αφειδώς και χωρίς έλεγχο άδειες λειτουργίας και με τη δεύτερη επισημοποιείτε με πανηγυρικό τρόπο τις σχέσεις εργασίας γαλέρας στα ιδιωτικά σχολεία, δίνοντας τη δυνατότητα στους – πάντα «καλοπροαίρετους» σχολάρχες – να μετατρέψουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε είλωτες με επταήμερη εβδομαδιαία απασχόληση, επί 16 ώρες την ημέρα.
Όσο όμως κι αν αγνοείτε τους εργαζόμενους, εμείς είμαστε εδώ. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας με έκτακτη συνεδρίασή του ζητά από εσάς μέχρι το πρωί της Τρίτης συνάντηση για να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης με αιτήματα την απόσυρση των δύο τροπολογιών που καταθέτετε για την ιδιωτική εκπαίδευση και την υπογραφή της γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ την οποία Σεις ο ίδιος παραγγείλατε. Θέλω να πιστεύω ότι έστω και την ύστατη ώρα θα ξαναθυμηθείτε ότι η δημοκρατία δεν φοβάται το διάλογο και ότι η κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να συντηρηθεί, όταν η Πολιτεία φροντίζει μόνο για να εκπληρωθούν τα συμφέροντα των ολίγων και μάλιστα με τη μορφή της προεκλογικής διευθέτησης μέσω φωτογραφικών τροπολογιών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ


Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web