ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Μετά από αίτημα της ΟΙΕΛΕ στον Υπουργό Παιδείας, ψηφίστηκε, στο νέο νόμο για την έρευνα, διάταξη που αναγνωρίζει την πλήρη προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα σχολεία τους.
Ο νόμος 4024/11 είχε καταργήσει, επί της ουσίας, την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Έτσι, εδώ και τρία χρόνια, συμβαίνουν τα εξής τραγελαφικά:
Α) Εκπαιδευτικοί που εργάζονται σήμερα στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές εντάσσονται στο βαθμό ΣΤ και αμείβονται ως πρωτοδιόριστοι ακόμα και αν έχουν πολυετή προϋπηρεσία σε ιδιωτικά σχολεία! Προ διετίας, μάλιστα, είχε ζητηθεί από εκπαιδευτικούς αυτής της κατηγορίας να επιστρέψουν χρήματα στο κράτος (!), καθώς, μεσούσης της σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει (βάσει του νόμου 4024) να μηδενίσει την προϋπηρεσία τους. Η εξέλιξη αυτή είχε τότε αποτραπεί μετά από παρέμβαση της ΟΙΕΛΕ η οποία οδήγησε σε έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου, όμως από την επόμενη σχολική χρονιά όλοι οι εκπαιδευτικοί αυτής της κατηγορίας εντάχθηκαν στο βαθμό ΣΤ.
Η προφανής αυτή αδικία αίρεται τώρα με την προαναφερθείσα ρύθμιση. Έτσι, δεκάδες συνάδελφοί μας που εργάζονταν σε ιδιωτικά σχολεία και τώρα στη δημόσια εκπαίδευση θα αμείβονται στο εξής με βάση το βαθμό και το μισθολογικό κλιμάκιο που θα ενταχθούν αφού ληφθεί υπόψη η συνολική τους προϋπηρεσία σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία. 
Β) Ακόμα και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που άλλαζαν ιδιωτικό σχολείο είχαν πρόβλημα με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους καθώς πολλά Υπηρεσιακά Συμβούλια αρνούνταν να την αναγνωρίσουν επεκτείνοντας την εφαρμογή του νόμου 4024 και στους συναδέλφους αυτής της κατηγορίας. Έτσι, οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι που άλλαζαν σχολείο αναζητώντας καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας, αντιμετωπίζονταν, σε πολλές περιπτώσεις, ως πρωτοδιόριστοι, μισθολογικά και βαθμολογικά, στο νέο τους σχολείο! Όμως ο φόβος αυτός, πλέον, δεν υφίσταται λόγω της νέας νομοθετικής ρύθμισης που αναγνωρίζει την πλήρη προϋπηρεσία μας στα ιδιωτικά σχολεία.
Στον ίδιο νόμο προωθήθηκε τροπολογία που επιτρέπει την λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων από τις 10 Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Ιουνίου, απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες για υπηρεσίες «μορφωτικού, επιμορφωτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού ή αθλητικού σκοπού». Η τροπολογία προβλέπει την προαιρετική απασχόληση των εργαζομένων σε αυτές τις δραστηριότητες και την υπερωριακή αμοιβή τους. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, βέβαια, πόσο «προαιρετική» μπορεί να είναι αυτή η απασχόληση σε καθεστώς εκβιασμών και ελεύθερων απολύσεων. Η ΟΙΕΛΕ ζήτησε να μην κατατεθεί η τροπολογία αυτή που νομιμοποιεί το εργασιακό καθεστώς γαλέρας που βιώνουν πολλοί ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Ο Υπουργός, τελικά, αφαίρεσε τις λέξεις «μορφωτικού, επιμορφωτικού σκοπού» μην επιτρέποντας, έτσι, τη λειτουργία εσωτερικών φροντιστηρίων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, κατέθεσε όμως το υπόλοιπο της τροπολογίας. Προφανώς, η εξέλιξη αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς, ακόμα και με την αλλαγή αυτή της τελευταίας στιγμής, τα ιδιωτικά σχολεία βρίσκουν ένα ακόμη πάτημα ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους με επιβάρυνση της θέσης των εργαζομένων.
Η λύση θα δοθεί μόνο με συνολική ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής και αντεργατικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Όμως και η νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας και το ψαλίδισμα της τροπολογίας για τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αποτελούν αισιόδοξα μηνύματα και δείχνουν ότι, ακόμα και στο πιο μαύρο εργασιακό τοπίο, υπάρχει η δυνατότητα για αγώνα, συσπείρωση και προοπτική.Συσπειρωνόμαστε στους Συλλόγους μας και στην ΟΙΕΛΕ και συνεχίζουμε τη μάχη. Γιατί η μάχη αυτή αφορά τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web