Θρίαμβος για τον κλάδο: η υπουργός Παιδείας κ. Κιάου υπέγραψε την κρίσιμη γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για το σημα της νικης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΕΛΕ

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ: Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΚΙΑΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 266/2014 ΤΟΥ ΝΣΚ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΝΤΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
Μια εξέλιξη-θρίαμβος για τον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έλαβε χώρα προ ολίγου. Η Υπουργός Παιδείας κ. Κιάου υπέγραψε την ομόφωνη γνωμοδότηση που εξέδωσε το ΝΣΚ (266/2014) μετά από αίτημα του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου το οποίο υποβλήθηκε λόγω συνεχών ερωτημάτων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όλης της χώρας που αδυνατούσαν να ελέγξουν επί της ουσίας τα ιδιωτικά σχολεία έπειτα από τη νομοθετική ρύθμιση-έκτρωμα Αρβανιτόπουλου. 
Η ρύθμιση Αρβανιτόπουλου εκμηδένισε την κρατική εποπτεία στα ιδιωτικά σχολεία με αποτέλεσμα ουδείς να γνωρίζει ποιος προσλαμβάνεται, ποιος απολύεται, ποιος και με ποια τυπικά προσόντα υπηρετεί σ’ αυτά και απελευθέρωσε πλήρως τις απολύσεις χωρίς κανένα έλεγχο από την πολιτεία. Αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής ήταν να γιγαντωθεί η ανομία και να τίθεται σε κίνδυνο η ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και η νομιμότητα των τίτλων σπουδών ορισμένων ιδιωτικών σχολείων. Δυστυχώς, φαινόμενα όπως η παραχάραξη βαθμολογιών, η νόθευση ενδοσχολικών εξετάσεων, η καταστρατήγηση των επίσημων ωρολόγιων προγραμμάτων ορισμένων σχολείων αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Τους τελευταίους μήνες επιπλέον παρατηρήθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο οι συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών να μετατρέπονται βιαίως σε ολιγόμηνες, ώστε να απολύονται το καλοκαίρι και να επαναπροσλαμβάνονται το Σεπτέμβριο. Με τον τρόπο αυτό κάποιοι σχολάρχες μετακύλισαν το κόστος πληρωμής των εκπαιδευτικών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο κράτος (με το επίδομα του ΟΑΕΔ).
Η γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ αποτελεί καταπέλτη κατά της απορρύθμισης Αρβανιτόπουλου. Αναφέρει ότι η παιδεία που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία ως δημόσιοι οργανισμοί είναι δημόσιο αγαθό κι ότι απαιτείται έντονη ρυθμιστική παρέμβαση του νομοθέτη προκειμένου να ελέγχονται τα ιδιωτικά σχολεία και η υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών τους. Ειδικότερα η γνωμοδότηση ορίζει τα ακόλουθα:
  • Οι προσλήψεις και οι απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών γίνονται από την ίδια θεσμική αρχή (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του ΥΠΟΠΑΙΘ)
  • Οι συμβάσεις που θα υπογράφουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα έχουν χρονική διάρκεια τουλάχιστον ενός σχολικού έτους (1/9-31/8). Τερματίζεται το όνειδος των ολιγόμηνων συμβάσεων-λάστιχο και της άθλιας μηχανής των απολύσεων-επαναπροσλήψεων του καλοκαιριού.
  • Απαγορεύονται οι καταγγελίες σύμβασης εντός του σχολικού έτους.
  • Οι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων πρέπει να έχουν ακριβώς τα ίδια προσόντα με αυτούς των δημόσιων σχολείων.
Το σημαντικότερο ζήτημα όμως που θέτει η γνωμοδότηση 266/2014 είναι ότι ουσιαστικά με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο δεν διασφαλίζεται η συνταγματική νομιμότητα και η προστασία του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και ότι απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση. Άλλωστε τη δραστική αλλαγή του νομοθετικού καθεστώτος στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει απαιτήσει και η Κομισιόν, λόγω της ανομίας στο χώρο.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web