Ιδού η γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ

Η ΟΙΕΛΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τη Γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ που υπεγράφη χθες από την Υπουργό Παιδείας κ. Κιάου. 
Η Γνωμοδότηση αυτή εκδόθηκε μετά από εντολή του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου που έγινε αποδέκτης ερωτημάτων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και συνεχή ερωτήματα Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα λόγω της αδυναμίας εποπτείας της πολιτείας επί των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και της υπηρεσιακής κατάστασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μετά από τη νομοθετική απορρύθμιση-έκτρωμα Αρβανιτόπουλου.
Όπως επισημάναμε και στο χθεσινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομοσπονδία, τα βασικά σημεία που ενδιαφέρουν τον κλάδο είναι:
  • Ότι πλέον ο ελάχιστον χρόνος σύμβασης είναι το ένα σχολικό έτος (1/9-31/8), επομένως η υπογραφή ολιγόμηνων συμβάσεων πλέον απαγορεύεται
  • Ότι η καταγγελία σύμβασης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους δεν είναι δυνατή
  • Ότι τόσο οι προσλήψεις όσο και οι απολύσεις γίνονται από το ίδιο διοικητικό όργανο (το Διευθυντή Εκπαίδευσης)
Το σημαντικότερο όμως κομμάτι της Γνωμοδότησης είναι η νομική της τεκμηρίωση που ξεκινά από τη σελίδα 18. Βασιζόμενη στο Σύνταγμα και στην πάγια νομολογία (μεγάλο αριθμό αποφάσεων του ΣτΕ) κονιορτοποιεί επί της ουσίας το νομοθέτημα Αρβανιτόπουλου, μιλώντας για ιδιωτικά σχολεία που πρέπει να λειτουργούν υπό τη στενή εποπτεία της πολιτείας και για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς των οποίων οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να διέπονται από την «έντονη ρυθμιστική παρέμβαση του νομοθέτη».
Εν ολίγοις, η Γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ θέτει επί της ουσίας σε αμφισβήτηση το νομοθέτημα Αρβανιτόπουλου που είχε ως κύριο στόχο την πλήρη απομάκρυνση της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και την «απελευθέρωση» των εργασιακών μας σχέσεων. Μετά την υπογραφή της εν λόγω Γνωμοδότησης, είναι αναγκαίο οποιαδήποτε κυβέρνηση εκλεγεί να προβεί σε νέα νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα. Αυτή θα είναι η επιδίωξη της Ομοσπονδίας και σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα για την αποκατάσταση της νομιμότητας, της λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ως παρόχων δημόσιου αγαθού και της ιδιότητάς μας ως λειτουργών της εκπαίδευσης θα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι μας.
Δείτε εδώ την Γνωμοδότηση.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web