Εκδόθηκε η ερμηνευτική εγκύκλιος για την εφαρμογή της 266/2015 απόφασης του ΝΣΚ. Απαιτείται άμεση ψήφιση νέου νόμου σύμφωνου με το Σύνταγμα

Σχεδόν 1 χρόνο μετά την έκδοση της ομόφωνης Γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ υπογράφηκε η ερμηνευτική της εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και αποτελεί πρόκριμα για την ψήφιση συνολικής νομοθετικής ρύθμισης για το χώρο μας.

Ιδιαίτερα σημαντική, επομένως, η σημερινή ημέρα για τον κλάδο. Η ερμηνευτική εγκύκλιος της γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ που θα προωθηθεί άμεσα σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές μας σχέσεις και αποκαθιστά τον έλεγχο του κράτους στα ιδιωτικά σχολεία, έναν έλεγχο που είχε ουσιαστικά ατροφήσει μετά τη νομοθετική απορρύθμιση Αρβανιτόπουλου.

Η έκδοση της εγκυκλίου αποτελεί το πρώτο βήμα για την επαναφορά της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη μεταφορά της εποπτείας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο φυσικό τους χώρο, το Υπουργείο Παιδείας. Η χθεσινή αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία που σηματοδοτεί το διαχωρισμό τους από τις αμιγείς επιχειρήσεις και η εφαρμογή της Γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας που θα ολοκληρωθεί με συνολική νομοθετική ρύθμιση για τα ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Τα βασικά σημεία της ερμηνευτικής εγκυκλίου που ενδιαφέρουν τον κλάδο είναι τα ακόλουθα:
  • Ότι τα ιδιωτικά σχολεία είναι δημόσιοι οργανισμοί όπου παρέχεται κοινωνικό αγαθό και όχι επιχειρήσεις
  • Ότι τόσο οι προσλήψεις όσο και οι απολύσεις γίνονται από το ίδιο διοικητικό όργανο (τον Διευθυντή Εκπαίδευσης)
  • Ότι απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους (από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 31 Αυγούστου).
  • Ότι πλέον ο ελάχιστον χρόνος σύμβασης είναι το ένα σχολικό έτος (1/9-31/8), επομένως η υπογραφή ολιγόμηνων συμβάσεων – όπως και το όνειδος των απολύσεων στις αρχές του καλοκαιριού και των επαναπροσλήψεων το Σεπτέμβριο – απαγορεύεται.
Είναι σημαντικό, επίσης, να σημειωθεί πως η Γνωμοδότηση 266/2014 του ΝΣΚ αναφέρει ρητά ότι λόγω της προηγούμενης απορρύθμισης και των δυσκολιών εποπτείας του κράτους επί των ιδιωτικών σχολείων απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία.

(Διαβάστε εδώ παλιότερη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΟΙΕΛΕ που αναφέρεται αναλυτικά στη γνωμοδότηση, το νομικό πλαίσιο της έκδοσής της και τις αλλαγές που προβλέπει η εφαρμογή της).

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web