ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΙΔ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΦΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΜΑΣ Η ΟΙΕΛΕ»

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 1/10 η Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ιδιωτικών Σχολείων με κεντρικό αίτημα την απαγόρευση επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Είναι αναγκαίο να τονιστεί ότι η πρωτοβουλία των γονέων είναι μια ακομμάτιστη κίνηση, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο και σκοπιμότητες και δεν συνδέεται με το περιβόητο «κίνημα της κατσαρόλας» εναντίον του νομοσχεδίου Μπαλτά.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής αναφέρθηκαν αναλυτικά στα τεράστια προβλήματα που θα προκαλέσει σε γονείς, μαθητές και εργαζόμενους η επιβολή του μέτρου. Τόνισαν ότι εμπιστεύονται απόλυτα τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος προεκλογικά δεσμεύτηκε ότι το μέτρο θα αποσυρθεί. Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων έχουν ως εξής:
  • Η παιδεία που παρέχουν και τα ιδιωτικά σχολεία είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που πρέπει να εποπτεύεται από την Πολιτεία, επομένως δεν μπορεί να φορολογηθεί.
  • Οι γονείς των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων φορολογούνται ήδη δύο φορές ως προς την εκπαίδευση. Καταβάλλουν τη φορολογία που πληρώνει κάθε Έλληνας πολίτης, τμήμα της οποίας διοχετεύεται στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ τα δίδακτρα για το ιδιωτικό σχολείο θεωρούνται τεκμήριο διαβίωσης. Η τρίτη «εκπαιδευτική» φορολόγηση γι’ αυτή την κατηγορία γονέων είναι άδικη και εξοντωτική.
  • Τονίστηκε ότι από τα 240 περίπου ιδιωτικά σχολεία, μόλις 5-10 είναι τα λεγόμενα σχολεία της ελίτ. Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων είναι μικρά και μεσαία που παρέχουν υπηρεσίες απολύτως αναγκαίες για εργαζόμενους γονείς με απαιτητικό ωράριο (ολοήμερο σχολείο, δραστηριότητες ενισχυτικής, ξένες γλώσσες).
  • Τυχόν εφαρμογή του μέτρου ανατρέπει τον προγραμματισμό χιλιάδων οικογενειών, καθώς πολλοί γονείς θα αναγκαστούν να αποσύρουν τα παιδιά τους από τα ιδιωτικά σχολεία με αποτέλεσμα αυτά να επιβαρυνθούν ψυχολογικά με τη βίαιη αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
  • Ταυτόχρονα, το κλείσιμο πολλών σχολικών μονάδων θα δημιουργήσει εκατοντάδες ανέργους με αποτέλεσμα το κράτος να χάσει χρήματα από τη φορολογία που αυτοί καταβάλλουν, αλλά και από την καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
  • Δεν περιορίστηκαν μόνο στις επιπτώσεις για τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά και για τις υπόλοιπες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα πληγούν (φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΙΕΚ), καθώς σ’ αυτές φοιτούν κατά κύριο λόγο παιδιά μη προνομιούχων οικογενειών.
  • Εκτίμησαν, τέλος, ότι το μέτρο, λόγω της βαρύτατης επίπτωσης σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, δεν θα έχει καμιά ανταποδοτικότητα, αντιθέτως θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων και λόγω της αδυναμίας του δημόσιου σχολείου να υποδεχθεί χιλιάδες μαθητές που θα αποχωρήσουν από τα ιδιωτικά σχολεία.
Οι εκπρόσωποι των γονέων αναφέρθηκαν στη στήριξη που τους παρέχει η ΟΙΕΛΕ στον αγώνα τους και ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να συναντηθούν τις επόμενες ημέρες με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ει δυνατόν πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Η ΟΙΕΛΕ δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των γονέων και στη δύσκολη αυτή προσπάθειά τους, καθώς συμφωνεί με τις περισσότερες από τις θέσεις που εκφράστηκαν στη Συνέντευξη Τύπου και με την προϋπόθεση ότι η κίνηση αυτή θα εξακολουθεί να είναι ακομμάτιστη και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα στηρίξουν τις ενέργειες της Συντονιστικής Επιτροπής και θα βοηθήσουν, ώστε να ξεκινήσει δημόσιος διάλογος για το ζήτημα. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν στη Συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Γονέων Μαθητών Ιδιωτικών Σχολείων ο Πρόεδρος Μ. Κουρουτός και ο Γεν. Γραμματέας Γ. Χριστόπουλος.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web