ΣΧΟΛΕΙΑ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ Ή ΣΧΟΛΕΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΑ»- ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.


Σε χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε πως σύντομα θα νομοθετήσει για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης με βάση όσα ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε. με σκοπό να αποκατασταθεί η νομιμότητα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και να ξεχωρίσουν τα νόμιμα από τα λεγόμενα «πειρατικά» σχολεία.
Σε πρόσφατη έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ αναφορικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν δύο τύποι ιδιωτικών σχολείων στην Ευρώπη. Ο πρώτος τύπος αφορά ιδιωτικά σχολεία απολύτως εποπτευόμενα από το Κράτος που μπορούν να παρέχουν ισότιμους τίτλους με τα δημόσια. Ο δεύτερος τύπος ιδιωτικών σχολείων είναι τα λεγόμενα «ανεξάρτητα», τα περισσότερα εκ των οποίων επιχειρούν να λειτουργούν έξω από το πλαίσιο των επίσημων εκπαιδευτικών συστημάτων των χωρών τους και δεν μπορούν να παρέχουν ισότιμους τίτλους. Τα σχολεία αυτά εκπροσωπούν λιγότερο από το 3% του συνόλου των εκπαιδευτηρίων στην Ε.Ε.
Η ΟΙΕΛΕ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι άμεση η ανάγκη νομοθέτησης ενός αυστηρού πλαισίου  διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών και της νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και οι οδηγίες της Ε.Ε. Για αυτό το λόγο αλλά και για να προστατευτεί το εκπαιδευτικό αγαθό και η ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές της χώρας, ζητούμε επιτέλους να ανοίξει ο φάκελος της ισοτίμησης των ιδιωτικών σχολείων με το επίσημο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Εχει έρθει επιτέλους η ώρα να διαπιστωθεί, με βάση ένα νέο, σύγχρονο πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, ποια ιδιωτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν εντός του επίσημου εκπαιδευτικού συστήματος και ποια μπορούν να παρέχουν ισότιμους τίτλους σπουδών. Οπως σωστά ανέφερε και ο δημοσιογράφος-συντονιστής της χθεσινής τηλεοπτικής συζήτησης στην οποία παραβρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας, καλό είναι στην ιδιωτική εκπαίδευση να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web