ΖΟΥΓΚΛΑ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΜΕΓΑΛΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Η ΟΙΕΛΕ επανέρχεται σήμερα στο φλέγον ζήτημα μιας συνεχώς ογκούμενης ομάδας παράνομων επιχειρήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης. Πρόκειται για τα οργανωμένα φροντιστήρια για μαθητές δημοτικού σχολείου, τα οποία, αν και απαγορεύονται ρητά από το νόμο (άρθρο 56 του Ν. 682/77), ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπό τη σκέπη μεγάλων φροντιστηριακών ομίλων (Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρων Ξένων Γλωσσών).
Μετά τη δημοσιοποίηση από την Ομοσπονδία μας του συγκεκριμένου ζητήματος, υποβλήθηκαν στα γραφεία μας καταγγελίες γονέων που αφορούν συγκεκριμένες δομές φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που παρανόμως παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Διαπιστώσαμε ότι στο πάρτι της ανομίας συμμετέχουν δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες φροντιστηρίων της χώρας, ενώ μία άλλη έχει δημιουργήσει υπο-αλυσίδα τέτοιων παράνομων φροντιστηρίων με 12 δομές σε όλη την Ελλάδα!
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΖΗΤΗΜΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ, ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ
Από τη στιγμή που όλες αυτές οι δομές είναι εκτός νόμου, είναι εύλογο πως οι εργαζόμενοι σ’ αυτές είναι αδήλωτοι. Εκατομμύρια ευρώ μπαίνουν αφορολόγητα στις τσέπες των επιτήδειων, την ώρα που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια.
Επιπλέον, ουδείς έχει ελέγξει τις κτηριακές υποδομές των συγκεκριμένων δομών. Τίθεται, επομένως, σαφές ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας για εκατοντάδες μαθητές και εργαζόμενους, καθώς είναι άγνωστο, αν τα κτήρια έχουν στατική επάρκεια, αν το εμβαδόν των αιθουσών είναι το προβλεπόμενο, αν υπάρχουν αύλειοι χώροι, πρόβλεψη για ΑΜΕΑ και πυροσβεστικές υποδομές, σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, αν οι χώροι αερίζονται επαρκώς.
Η ΟΙΕΛΕ ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΡΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ   είχαν καταγγείλει το τεράστιο αυτό ζήτημα και είχαν ζητήσει την παρέμβαση του Οργανισμού. Η ΟΙΕΛΕ έχει καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας τις αναλυτικές θέσεις της για το ζήτημα των Κέντρων Μελέτης-φροντιστηρίων για μαθητές δημοτικού και σήμερα έστειλε με τη σειρά της σχετική ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον ΕΟΠΠΕΠ. Επειδή, δε, το ζήτημα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απέστειλε ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ προς τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης .
Θεωρούμε ότι το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο, διότι χιλιάδες αιτήσεις επικαιροποίησης αδειών λειτουργίας για Φροντιστήρια Δ.Ε. και ΚΞΓ έχουν κατατεθεί στον ΕΟΠΠΕΠ. Πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες διαθέτουν παράνομες δομές, επομένως θα πρέπει ο Οργανισμός να πράξει το καθήκον του και να μην αδειοδοτήσει κανέναν από τους επιτήδειους.
                               Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ…
Η αδράνεια των εποπτικών αρχών της πολιτείας αποθρασύνει τους φροντιστηριάρχες που διαφημίζουν στις επίσημες ιστοσελίδες τους ανερυθρίαστα την παροχή παράνομων υπηρεσιών! Το χειρότερο είναι ότι τις παρέχουν μέσα σε αδειοδοτημένες δομές από τον ΕΟΠΠΕΠ, καλύπτοντας έτσι με μανδύα δήθεν νομιμότητας ένα όργιο φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας.
Και ενώ κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα, και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει την αλήθεια. Επισυνάπτουμε χαρακτηριστικά συνομιλίες σε fora του διαδικτύου ανθρώπων που είτε ενδιαφέρονται να ανοίξουν τέτοια Κέντρα Μελέτης, είτε τα παιδιά τους φοιτούν εκεί και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η λειτουργία τους αποτελεί παράνομη δραστηριότητα. Ο κόσμος το έχει τούμπανο, δηλαδή…

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web