ΤΕΛΟΣ Η ΑΝΟΧΗ



Άρθρο 103 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι εκτελεστές της θέλησης του Kράτους και υπηρετούν το Λαό, οφείλουν πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα.
Κυρία Διευθύντρια,
Η χθεσινή άρνησή σας να δεχθείτε εκπροσώπους του ΔΣ της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών για εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα που αφορούν το χώρο της εποπτείας σας με το πρόσχημα των «υπηρεσιακών συναντήσεων» πλέον δεν μπορεί να θεωρείται τυχαία. Έρχεται σε συνέχεια της μη απάντησής σας και της μη ανάληψης οποιασδήποτε ενέργειας σε τουλάχιστον 11 έγγραφες καταγγελίες μας από την 1/9/2017 για βαρύτατες παραβιάσεις της νομοθεσίας σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα οποία και κατονομάζουμε.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι δεν καταλογίζουμε ευθύνες στα Τμήματα της Διεύθυνσής σας. Γνωρίζουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό τους υπό δύσκολες συνθήκες. Όμως αυτός που φέρει την ευθύνη της υλοποίησης (ή μη) της θεσμικής αποστολής της Διεύθυνσης είστε εσείς.
Γνωρίζετε καλώς από τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα και στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ότι είστε δέσμια του δημόσιου συμφέροντος και όχι της εντολής οποιουδήποτε θεσμικού, ή παραθεσμικού στελέχους του Υπουργείου που ενδεχομένως σας επιβάλλει να μην δέχεστε τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, ή να μην διερευνάτε τις καταγγελίες μας. Την πειθαρχική και την ποινική ευθύνη για την μη αποτελεσματική εποπτεία του χώρου σας και τις συνέπειες της μη ορθής άσκησης των καθηκόντων σας θα τις αναλάβετε εσείς ως στέλεχος της διοίκησης και όχι το οποιοδήποτε εφήμερο κομματικό στέλεχος.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας, που δεν δηλώνουν τις δράσεις τους όπως προβλέπει η νομοθεσία με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος αδήλωτης εργασίας και φοροδιαφυγής, που κρατούν επί μήνες απλήρωτο το προσωπικό τους και δεν καταβάλλουν νόμιμες αποδοχές για σειρά δραστηριοτήτων. Όπως ήδη γνωρίζετε από δημόσιες ανακοινώσεις μας, το νόμιμο ωράριο των συναδέλφων μας καταστρατηγείται συστηματικά και η πρόσθετη (και, φυσικά, απλήρωτη εργασία) είναι προϊόν πιέσεων και απειλών. Η ζοφερή αυτή εικόνα που θυμίζει έντονα την περίοδο 2012-14 δεν τιμά τη θέση σας που θα έπρεπε να έχει παρέμβει για να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον και τα στοιχειώδη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Ο δημόσιος υπάλληλος οφείλει να δρα με γνώμονα το νόμο και το δημόσιο συμφέρον. Τα άρθρα 24 και 25 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα καθορίζουν το πλαίσιο αυτονομίας του υπαλλήλου και τις δυνατότητες άρνησης παράνομων εντολών από τους πολιτικούς του προϊστάμενους. Σας υπενθυμίζουμε ότι, με βάση αυτό το πλαίσιο αρχών, προκάτοχός σας στη θέση αυτή ανέπεμψε παράνομη εντολή του ίδιου του Υπουργού Παιδείας (κ. Αρβανιτόπουλου) προς τον Πρωθυπουργό, αποδεικνύοντας θάρρος και αφοσίωση στον υπηρεσιακό της ρόλο σε μια σκοτεινή περίοδο για το χώρο της Παιδείας (που μήπως επιστρέφει;) και πληρώνοντας την προσήλωσή της αυτή στη νομιμότητα με τη θέση της. Δεν έχουμε την απαίτηση να είναι όλοι οι υπάλληλοι το ίδιο γενναίοι. Έχουμε όμως την απαίτηση τόσο ως εκπρόσωποι των εργαζόμενων όσο και ως Έλληνες πολίτες οι δημόσιοι λειτουργοί να τηρούν στοιχειωδώς το νόμο.
Αν πρόθεση κάποιων τρίτων, επομένως, είναι η προστασία της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία και αν σας ασκούνται πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, οφείλετε να το καταγράψετε υπηρεσιακά και να ενημερώσετε τους αρμόδιους φορείς, όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Σε διαφορετική περίπτωση, μένοντας απαθής στο χάος της ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία, αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη.
Η Ομοσπονδία μας είχε κάθε πρόθεση να συνεργαστεί μαζί σας σε πνεύμα διαλόγου. Διαπιστώνοντας, όμως, ότι καμιά τέτοια διάθεση δεν υπάρχει από τη δική σας πλευρά (είτε με δική σας πρωτοβουλία, είτε υπό πιέσεις άλλων), είμαστε υποχρεωμένοι να σας γνωστοποιήσουμε πως για κάθε περίπτωση καταγεγραμμένης παρανομίας σε ιδιωτικά σχολεία που δεν αντιμετωπίζετε, θα κινηθούμε με βάση όσα προβλέπει ο νόμος. Από εδώ και στο εξής, για κάθε μη καταβαλλόμενο μισθό, για κάθε ώρα πέραν του υποχρεωτικού 30ώρου που δεν πληρώνεται σε ιδιωτικά σχολεία, η ΟΙΕΛΕ θα ζητά ευθύνες.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web