ΘΕΜΕΛΙΩΔΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»


Ο Υπουργός Παιδείας υπέγραψε θεμελιώδους σημασίας κείμενο για τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το οποίο απεστάλη στο Υπουργείο Εργασίας και κοινοποιήθηκε στο ΣΕΠΕ. Με το κείμενο αυτό που συνοδεύεται από αναλυτικό τεχνικό-νομικό υπόμνημα  ο Υπουργός κ. Γαβρόγλου ερμηνεύει τη συνταγματική επιταγή και την εξ αυτής παραγόμενη νομοθεσία καλώντας σε συνεργασία το Υπουργείο Εργασίας για να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή της.



Προφανώς η σημαντική αυτή κίνηση του Υπουργού Παιδείας γίνεται, διότι το τελευταίο διάστημα έχουν εξακριβωθεί σοβαρότατες παραβιάσεις από ιδιωτικά σχολεία, κυρίως σε ό, τι αφορά τη διαφοροποίηση ανάμεσα στο διοριστήριο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και τη σύμβαση που κατατίθεται στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν διοριστήριο διετίας, ή αορίστου χρόνου, ορισμένοι επιτήδειοι σχολάρχες καταθέτουν διαφορετική σύμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον ΟΑΕΔ, βάσει της οποίας η εργασιακή σχέση είναι ολιγόμηνη. Έτσι έχουμε σε πολλά ιδιωτικά σχολεία το φαινόμενο τα διοριστήρια να είναι «εικονικά» και οι συνάδελφοι να απολύονται τα καλοκαίρια και να επαναπροσλαμβάνονται το Σεπτέμβριο. Μια τέτοια υπόθεση καταγγείλαμε πρόσφατα που αφορά μάλιστα ιδιωτικό σχολείο, το οποίο εποπτεύεται από Πρεσβεία μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας.

Η βαρύτατη αυτή παραβίαση της νομοθεσίας έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στο κράτος όσο και στους εκπαιδευτικούς. Για τους μήνες που οι εκπαιδευτικοί «απολύονται», αν και υπάρχει σε ισχύ διοριστήριο, το κράτος χάνει εκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Οι δε εκπαιδευτικοί, πέρα από την απώλεια μισθών, χάνουν και ένσημα.

Το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με σαφήνεια αναφέρει ότι η εργασιακή σχέση του ιδιωτικού εκπαιδευτικού εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας και ότι διορισμός και απόλυση έχουν ισχύ αποκλειστικά και μόνο μετά από πράξεις του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Επομένως, προτείνεται στο Υπουργείο Εργασίας ο συγχρονισμός των στοιχείων πιθανότατα σε μια κοινή πλατφόρμα, για να αποφεύγονται οι παράνομες μεθοδεύσεις που συσσωρεύουν «μαύρο» χρήμα στα ταμεία των σχολαρχών.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web