ΙΔΟΥ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ» ΤΟΥ ΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ


Σε προχθεσινή μας ανακοίνωση αποκαλύψαμε πως ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους Διευθυντές Εκπαίδευσης αποστέλλοντας εξώδικο με το οποίο τους προειδοποιεί με νομική δίωξη, αν «τολμήσουν» να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για την επιλογή Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία. Ταυτόχρονα ασκούν ανάλογες πιέσεις για να αποτραπεί η εφαρμογή της νομοθετικής πρόβλεψης για τη δήλωση των δράσεων των ιδιωτικών σχολείων, ώστε να συνεχίζεται αμείωτο το πάρτι της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο του εξωδίκου που, αν η πρόθεσή του δεν ήταν τόσο κυνική, θα προκαλούσε θυμηδία. Και τούτο, διότι οι εκπρόσωποι των σχολαρχών ξαφνικά «θυμούνται» το Σύνταγμα (την εφαρμογή του οποίου, ιδίως δε των άρθρων 16 και 23, πολεμούν επί δεκαετίες) και το Ν. 682/77, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως η «νομιμοφροσύνη» τους είναι α λα καρτ. Όταν τους συμφέρει και όποτε τους συμφέρει… Ένα πράγμα είναι πάντως ξεκάθαρο. Ότι τα περί «ποιότητας» των ιδιωτικών σχολείων είναι για το ακραίο αυτό τμήμα των ιδιοκτητών έπεα πτερόεντα και γι’ αυτό δεν θέλουν τα διευθυντικά στελέχη των σχολείων να διαθέτουν τα στοιχειώδη προσόντα που επιβάλει ο νόμος. Αντιθέτως, η ομάδα αυτή των ιδιοκτητών θέλει στο τιμόνι των σχολείων απολύτως ελεγχόμενα στελέχη που δεν θα διστάσουν να παραβιάσουν τη νομιμότητα προκειμένου να κάνουν το χατίρι του αφεντικού τους. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία συμφωνούν με την απολύτως λογική (αν και διατηρείται στο ακέραιο το διευθυντικό δικαίωμα) πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και την εφαρμόζουν.
Βεβαίως, επειδή δυστυχώς δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, υπάρχουν Διευθυντές Εκπαίδευσης, ευτυχώς ελάχιστοι, που ή πράγματι έχουν τρομοκρατηθεί με το εξώδικο του ΣΙΣ, ή (και ελπίζουμε να πέφτουμε έξω) διατηρούν ιδιαίτερα στενή σχέση με ορισμένους σχολάρχες, και με το πρόσχημα του φόβου πιέζουν παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας για να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία. Η Ομοσπονδία μας αναμένει από όλους τους Διευθυντές Εκπαίδευσης στη χώρα να τιμήσουν το θεσμικό τους ρόλο και να φροντίσουν για την κατά γράμμα εφαρμογή όσων προβλέπει ο Ν. 4547/2018 και η σχετική εφαρμοστική του εγκύκλιος για τα διευθυντικά στελέχη των ιδιωτικών σχολείων. 
Τέλος, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία θα έπρεπε να έχει εκδοθεί νωρίτερα. Η κοινοποίησή της την 30η Αυγούστου προκάλεσε εύλογη αναστάτωση στα ιδιωτικά σχολεία, ωστόσο θεωρούμε ότι τα όποια προβλήματα είναι ελάσσονος σημασίας και μπορούν εύκολα να επιλυθούν με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές.
 Δείτε εδώ το εξώδικο.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web