ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ


Συνεχίζεται η αντιδημοκρατική και αυταρχική πρακτική της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ, παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας να αποκατασταθούν συνθήκες κανονικότητας και εργασιακής ειρήνης, με αδυσώπητες διώξεις εναντίον των εργαζόμενων του Οργανισμού. Ανακοίνωση εξέδωσε για το ζήτημα ο Σύλλογος των Εργαζόμενων του ΕΟΠΠΕΠ ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Δ.Σ. του Οργανισμού απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας (Στο Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ – ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας –  συμμετέχουν έξι εκπρόσωποι της πολιτείας και τρεις των κοινωνικών εταίρων, δηλ. των εργαζόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των εργοδοτικών οργανώσεων). Τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εκπροσωπούν στο Δ.Σ. ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός ως τακτικό και ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γ. Χριστόπουλος ως αναπληρωματικό μέλος.
ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο ΕΟΠΠΕΠ αποτελεί έναν από τους πλέον κομβικούς οργανισμούς της ελληνικής πολιτείας που παίζει αποφασιστικό ρόλο στα θέματα της εκπαίδευσης και της εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της χώρας και στη δημιουργία καλύτερης προοπτικής για χιλιάδες νέους ανθρώπους.
Την περίοδο 2012-2015 επιχειρήθηκε πολλάκις από τις τότε ηγεσίες του Υπ. Παιδείας ο ΕΟΠΠΕΠ, ως  οργανισμός-φιλέτο, να παραδοθεί στις δυνάμεις της αγοράς που εποφθαλμιούσαν να αναλάβουν τις υπηρεσίες του, ώστε να είναι εντελώς ανεξέλεγκτη η αδειοδότηση ιδιωτικών παρόχων εκπαίδευσης (ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, Κολλεγίων κ.λπ.) και να μην μπορεί να εμπλακεί η πολιτεία στην πιστοποίηση κρίσιμων προσόντων για την είσοδο στην αγορά εργασίας για να συνεχίζεται επ’ αόριστον το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ των επιτήδειων εις βάρος της κοινωνίας.
Την εξέλιξη αυτή απέτρεψαν με μεγάλες προσπάθειες και δημόσιες παρεμβάσεις οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι εργαζόμενοι που έδιναν τεράστια μάχη για να κρατηθεί ο υποχρηματοδοτημένος και υποστελεχωμένος Οργανισμός όρθιος. Από το 2015 μάλιστα και μετά (επί Υπουργίας Φίλη) ξεκίνησε η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΟΠΠΕΠ.
ΜΑΪΟΣ 2017-ΜΑΪΟΣ 2019: ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Η αλλαγή ηγεσίας στον οργανισμό το Μάιο του 2017 απεδείχθη καταστροφική. Το τιμόνι του Οργανισμού πήρε μια ομάδα ανθρώπων που λειτουργούσε εντός και εκτός του ΕΟΠΠΕΠ και είχε ως στόχο την επαναφορά του καθεστώτος λειτουργίας του προ του 2015. Παράνομες τοποθετήσεις ανθρώπων με προηγούμενες συναλλαγές στον ΕΟΠΠΕΠ και ιδιώτες που προσλήφθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες και πληρώνονται αδρά με απευθείας αναθέσεις, ενώ υπάρχουν στον Οργανισμό εξειδικευμένοι εργαζόμενοι που θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά χωρίς να αμείβονται ξεχωριστά, δημιούργησαν ένα ιδιότυπο καθεστώς που είχε ως τελικό σκοπό την αποπομπή παλαιών εργαζόμενων και τη μετατροπή του σε παραμάγαζο.
Η εκδικητική μανία της διοίκησης έφτασε σε σημείο να επιχειρήσει το στήσιμο πειθαρχικών διαδικασιών εναντίον εργαζόμενων που αντιστάθηκαν σε όσα συνέβαιναν στον ΕΟΠΠΕΠ και, με αυθαίρετες ερμηνείες των νόμων, να μειώσει δραματικά τις αποδοχές των εργαζόμενων, επιδιώκοντας μάλιστα την επιστροφή γιγαντιαίων ποσών ως δήθεν αχρεωστήτως καταβληθέντων. Αν αυτό λάμβανε χώρα, οι ζωές δεκάδων εργαζόμενων θα καταστρέφονταν ολοκληρωτικά.
ΑΓΝΟΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ΤΙΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Μετά από διάλογο των εκπροσώπων των εργαζόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ και του συλλόγου των εργαζόμενων με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, αλλά και μετά από πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη και ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας τροπολογία με την οποία δεν μπορεί να τεθεί πλέον ζήτημα επιστροφής χρημάτων από τους εργαζόμενους. Και ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΠΕΠ είχε θέσει το ζήτημα των δήθεν αχρεωστήτως καταβληθέντων 5 (!) φορές μόνο το τελευταίο δίμηνο, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας απέστειλε επιστολή-μνημείο υποκρισίας προς τους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη» που θα μειώσει τις προστριβές και θα φέρει την ηρεμία!
Προφανώς δεν εννοούσαν ούτε λέξη από όσα έγραψαν, καθώς στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 3/5, έθεσαν ζητήματα πειθαρχικής και ποινικής δίωξης εργαζόμενων για ένα κατασκευασμένο (σύμφωνα τουλάχιστον με τις μαρτυρίες πλήθους εργαζόμενων) περιστατικό ανάμεσα στη Διευθύνουσα Σύμβουλο και σε δύο πρώην Διευθυντές που τοποθετήθηκαν από αυτήν. Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι περιγράφουν με επιστολές και μαρτυρίες τους τραγελαφικές εικόνες κυνηγητών σε διαδρόμους και θεατρινισμών με δήθεν λιποθυμίες και κλήση ασθενοφόρου με στόχο να ενοχοποιηθούν υπάλληλοι του Οργανισμού για δήθεν άσκηση βίας!  Σαν να μην έφτανε αυτό, τέθηκε στο Δ.Σ. της Παρασκευής και θέμα εκδικητικής μετακίνησης εργαζόμενων με τους οποίους η ηγεσία του ΕΟΠΠΕΠ βρίσκεται σε διαμάχη (αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μετακινούμενων είναι – όλως τυχαίως – ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου των εργαζόμενων). Είναι φανερό ότι η ψήφιση της τροπολογίας έχει εξοργίσει αυτούς που είχαν επενδύσει το πολιτικό τους μέλλον και τα όποια σχέδιά τους για τον ΕΟΠΠΕΠ πάνω στην πλαστή ιστορίας της δήθεν κάθαρσης και, κυρίως, πάνω στην επαγγελματική, οικονομική, ηθική και προσωπική εξόντωση των εργαζόμενων.
Για την τελευταία αυτή ακραία και προκλητική ενέργεια της ηγεσίας του ΕΟΠΠΕΠ, όπως προαναφέρθηκε, ο Σύλλογος των εργαζόμενων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση, ενώ επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας απέστειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο ΔΣ του Οργανισμού. Έχει φτάσει η ώρα γενναίων αποφάσεων για τον ΕΟΠΠΕΠ, πριν αυτός φτάσει στην πλήρη διάλυση, μέσω ενός ευρύτατου διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τους εργαζόμενους και εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web