ΒΟΜΒΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ OΙΕΛΕ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Η λειτουργία των Κέντρων Μελέτης (βλέπε φροντιστηρίων) για μαθητές δημοτικού είναι μια σύγχρονη μάστιγα που το τελευταίο διάστημα επεκτείνεται ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς, πέραν του παράνομου της λειτουργίας φροντιστηρίων για μαθητές δημοτικού, όπως επισημάναμε σε πρόσφατη ανακοίνωσή μας, τίθεται μέγα ζήτημα με περιπτώσεις μεταφοράς μαθητών από δημόσια (!) σχολεία σε τέτοιου τύπου παράνομες δομές, οι οποίες δεν έχουν υποστεί κανένα έλεγχο.  .

Ήδη πολλά Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών οσμιζόμενα εύκολο κέρδος επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβάνοντας παράνομα στις δομές τους φροντιστήρια δημοτικού, αμείβοντας με ψίχουλα τους διδάσκοντες που συχνά εργάζονται αδήλωτοι!

Παράνομες μεταφορές ακόμη και από δημόσια σχολεία σε ανέλεγκτα κτήρια, τεράστιος ο κίνδυνος για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς

Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. Πώς είναι δυνατόν να μεταφέρονται παιδιά με μη πιστοποιημένο όχημα που οδηγεί μη πιστοποιημένος οδηγός; Πώς είναι δυνατόν να στεγάζονται χιλιάδες παιδιά, διδάσκοντες και  βοηθητικό προσωπικό σε κτήρια που δεν έχει ελέγξει ο ΕΟΠΠΕΠ και οι υπόλοιποι εποπτικοί φορείς;

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια είναι πολύ μεγάλος. Δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών, όμως αναρωτιόμαστε ποιος θα αναλάβει την πολιτική και νομική ευθύνη σε περίπτωση κάποιου σοβαρού ατυχήματος.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με παλαιότερες ανακοινώσεις μας, η επέκταση της φροντιστηριοποίησης σε παιδιά μικρής ηλικίας και ο συνεπακόλουθος εγκλεισμός τους επί ακόμη και 12ωρο σε περιβάλλον τάξης έχει καταστροφικές συνέπειες για την ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Σημαντικές οι επιπτώσεις για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και για το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, ζητήθηκε άμεση συνάντηση με τη ΔΟΕ

Η πρόσφατη συνάντηση της Προέδρου του ΕΟΠΠΕΠ με την ΟΕΦΕ (την Ομοσπονδία των ιδιοκτητών φροντιστηρίων) και οι ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας για νομοθέτηση των Κέντρων Μελέτης γεννά έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Στην περίπτωση νομιμοποίησης φροντιστηρίων δημοτικού το πλήγμα που θα δεχθεί το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου είναι συντριπτικό.

Για τους λόγους αυτούς η Ομοσπονδία απέστειλε αίτημα άμεσης συνάντησης (δείτε εδώ) προς τη ΔΟΕ, ώστε να συζητηθούν οι ενέργειες των δύο Ομοσπονδιών για το ζήτημα. Το θέμα των παράνομων φροντιστηρίων δημοτικού και των επιπτώσεών τους στην εκπαίδευση και στην κοινωνία έχει απασχολήσει τις Ομοσπονδίες μας και σε προηγούμενες συναντήσεις που είχαν ως θέμα τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web