ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΝΑΖΙ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Αναβιώνοντας τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του 20ου αιώνα, μια συμμορία οργανωμένων φανατικών νεοναζί που επί δεκαετίες βρισκόταν στο κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο εκμεταλλεύτηκε την οργή και την απόγνωση μερίδας συμπολιτών μας, αλλά και την έντεχνα καλλιεργούμενη από ΜΜΕ και πολιτικούς κύκλους ξενοφοβία και εχθρότητα απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό για να μεταφέρει στο Κοινοβούλιο το νοσηρό της δόγμα. Δεν λειτούργησε όμως μόνο ως μια ακραία πολιτική ομάδα, αλλά και ως εγκληματική οργάνωση, διεξάγοντας μια εκστρατεία οργανωμένης βίας εναντίον των «εχθρών» της: μεταναστών, συνδικαλιστών, καλλιτεχνών, ομοφυλόφιλων, ανθρώπων που συμμετείχαν ενεργά στον αντιφασιστικό αγώνα, προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών από όλο το ιδεολογικό φάσμα.
Με κατάπληξη τα μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πληροφορηθήκαμε ότι στη δίκη της Χρυσής Αυγής που πλησιάζει στο τέλος της και παρά τα συντριπτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από αξιόπιστους μάρτυρες για τη δράση της  ως εγκληματικής οργάνωσης, η εισαγγελική πρόταση είναι αθωωτική για τους νεοναζί.
Ενθυμούμενοι τα γεγονότα της δίκης της Χούντας το 1975 και τη γενναία στάση των δικαστών της έδρας που τιμώρησαν παραδειγματικά τους πραξικοπηματίες φασίστες επίορκους της 21ης Απριλίου, δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε οργή και ντροπή για την πρόταση της εισαγγελέως στο δικαστήριο. Αισθανόμαστε, όμως, και εύλογο φόβο, εάν η απόφαση του δικαστηρίου είναι εναρμονισμένη με την πρόταση αυτή. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί επί της ουσίας ξέπλυμα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και θα ανάψει το πράσινο φως για να συνεχίσει απερίσπαστη το «έργο» της.
Το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου. Η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αφορά κάθε πολίτη, αφορά τις δημοκρατικές μας ελευθερίες, την ανοχή στη διαφορετικότητα, την κοινωνική συνοχή. Η αθώωση μιας οργάνωσης που λειτουργούσε ως τάγμα εφόδου, με ένστολα και οπλισμένα μέλη, με αποδεδειγμένη στρατιωτική δομή και οργάνωση, που διεξήγαγε ένοπλες ενέργειες κατά πολιτών και δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα θα είναι μια δραματική εξέλιξη και θα υπενθυμίσει στους κατέχοντες ιστορική μνήμη την επί της ουσίας αθώωση του ιδεολογικού ηγέτη της Χρυσής Αυγής Αδόλφου Χίτλερ και της συμμορίας του από Δικαστήριο της Βαυαρίας για το πραξικόπημα της μπυραρίας τον Απρίλιο του 1924. Η συνέχεια γνωστή σε όλους μας.
Ζητούμε κατηγορηματικά από το δικαστήριο να τιμωρήσει με την αυστηρότερη των ποινών τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας Φύσσα και των βίαιων επιθέσεων, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής που έστησε επιχειρησιακά την εγκληματική οργάνωση και καθοδηγούσε τα τάγματα εφόδου. Ως εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε την ελευθερία, την ισότητα, την αξιοπρέπεια, την ανοχή στον εθνικό, στον πολιτικό, στο θρησκευτικό, στον σεξουαλικό Άλλο, δεν ανεχόμαστε η ελληνική δικαιοσύνη να δώσει συγχωροχάρτι σε δολοφόνους και σε φορείς της πιο αρρωστημένης ιδεολογίας της σύγχρονης ιστορίας. Δεν ανεχόμαστε η ελληνική δικαιοσύνη με δική της απόφαση να αναβιώσει το Άουσβιτς, την  Τρεμπλίνκα, τις μαζικές σφαγές, τον ανελέητο διωγμό των αντιφρονούντων. Δεν ανεχόμαστε με την απόφασή της να αμαυρώσει τα θύματα του ναζισμού στη χώρα μας, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, στην Κάνδανο, στην Καισαριανή.
Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι υπόθεση όλων μας, είναι ιερό χρέος κάθε πολίτη. Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία, υπενθυμίζουμε το συγκλονιστικό ποίημα του Γερμανού πάστορα MartinNiemöller που διδάσκει σε όλους μας τον κίνδυνο του εφησυχασμού απέναντι στη ναζιστική απειλή:
«Όταν οι ναζιστές ήρθαν για να πάρουν τους κομμουνιστές, σιώπησα επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής. 
Όταν φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης. 
Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους σιώπησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος
Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί».

Τέλος, η ΟΙΕΛΕ στηρίζει τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού στις 21 Μάρτη και καλεί σε συμμετοχή τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web