Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Βάσει του άρθρου 36 του Ν. 682/77, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υπάγονται σε κοινό μισθολογικό καθεστώς με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα είναι κοινή η οργάνωση και διοίκηση των δημόσιων και των ιδιωτικών σχολικών μονάδων. (Τούτο σημαίνει πως ισχύει για όλα τα σχολεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, η παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης βάσει της υπουργικής εντολής).
Η μισθοδοσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καταβάλλεται, σύμφωνα με το νόμο, στις 25 κάθε μήνα. Λόγω της εθνικής εορτής οι μισθοί των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία καταβλήθηκαν αυτό το διήμερο. Σύμφωνα με την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, η μεγάλη πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων πειθάρχησε με το νόμο, καταβάλλοντας τους μισθούς. Ταυτόχρονα, λάβαμε ενημέρωση ότι το Κολλέγιο «Ανατόλια» και το σχολείο Pinewood International θα καταβάλουν το Δώρο Πάσχα στις προγραμματισμένες ημερομηνίες κι όχι αργότερα, όπως δόθηκε η δυνατότητα σε εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Δυστυχώς έχουμε λάβει καταγγελίες για ελάχιστα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που επιχειρούν παρανόμως να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Κάποια από αυτά το πράττουν με την αφορμή της μη παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, γεγονός παράνομο καθώς δεν ακολουθείται σχετική υπουργική εντολή και κάποια άλλα αναστέλλουν τις συμβάσεις ενώ οι εκπαιδευτικοί παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Η δεύτερη αυτή κατηγορία σχολείων διαπράττει ποινικό αδίκημα, καθώς παραβιάζεται η ΠΝΠ 14/3/2020, άρθρο 13, παρ. 5α που ορίζει σαφώς ότι οι εργαζόμενοι που παρέχουν εξ αποστάσεως υπηρεσίες δεν μπορούν να μπουν στο μηχανισμό στήριξης εργαζόμενων (επίδομα Εργάνης). Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα γονέων έχει προπληρώσει, ή συνεχίζει να καταβάλλει δίδακτρα, άρα εν γένει τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πληττόμενες επιχειρήσεις (θυμίζουμε ότι τα δίδακτρα καταβάλλονται για 12 μήνες και το σχολικό έτος δεν έχει περικοπεί).
Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, ώστε να παρέμβει για αντιμετωπιστούν οι λίγες αυτές περιπτώσεις παρανομιών στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web