«ΠΥΡΟΒΟΛΩΝΤΑΣ» ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ, «ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ» ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Με έκπληξη και πικρία πληροφορηθήκαμε από έντονα αναστατωμένους συναδέλφους για το προς υπογραφήν ηλεκτρονικό ψήφισμα που σκοπεύει να καταθέσει ο Σύλλογος Γονέων γνωστού ιδιωτικού σχολείου των νοτίων Προαστίων στην Υπουργό Παιδείας με αίτημα τη μείωση των διδάκτρων.
Στο κείμενο του ψηφίσματος πραγματοποιείται μια ανοίκεια επίθεση εναντίον του έργου που παρέχουν με τεράστιο κόπο και δυσκολίες οι συνάδελφοί μας όλο αυτό το διάστημα μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η τηλεκπαίδευση χαρακτηρίζεται ως «στεγνή και αποστειρωμένη και βαρετή» που «δε δίνει κίνητρο», την ώρα που ο Πρωθυπουργός (ο οποίος την έχει αποκαλέσει «πρόβα για το μέλλον»), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου εκτιμούν δικαίως πως αποτελεί πολύτιμη πρακτική στη δύσκολη αυτή περίοδο που ζούμε.
Θα υπενθυμίσουμε στους (λίγους) γονείς που επέλεξαν να προβούν σε μια άδικη αξιολόγηση της προσπάθειάς μας ότι για να επιτευχθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία και χρόνος από ότι για την δια ζώσης διδασκαλία (ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρέχεται ταυτόχρονα σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκπαίδευση). Ας κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν τους δασκάλους των παιδιών τους που μοχθούν καθημερινά για να προσφέρουν αυτό το «στεγνό» και «βαρετό» αποτέλεσμα. Ας ρωτήσουν τα ίδια τους τα παιδιά (επειδή κάνουν λόγο για απουσία συναισθημάτων…), πώς αισθάνθηκαν όταν είδαν για πρώτη φορά εκπαιδευτικούς και συμμαθητές τους μετά από ημέρες εγκλεισμού. Πώς περιμένουν να έρθει η επόμενη μέρα επαφής με το σχολείο για να ξεφύγουν από την ανία της καραντίνας. Όπως μας ανέφεραν ορισμένοι εκπαιδευτικοί του σχολείου, η αδικία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς το ψήφισμα αφορά ένα μη κερδοσκοπικό σχολείο που παρέχει υψηλότατου ποιοτικού επιπέδου παιδαγωγικές υπηρεσίες στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και που δεν έχει κανέναν άλλο πόρο για να επιβιώσει.
Την αδικία που αισθάνονται οι συνάδελφοί μας του ίδιου σχολείου την αισθανόμαστε και εμείς στην Ομοσπονδία που όλο αυτό το διάστημα προτάξαμε το συμφέρον των γονέων ως πρώτη προτεραιότητα με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και επιστολές στην πολιτική ηγεσία, ώστε να μην πέσουν θύματα των επιτήδειων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που επιχείρησαν να υφαρπάξουν τα χρήματά τους. Τους καλούμε να κάνουν τον κόπο να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας και να μελετήσουν τα κείμενά μας για να δουν πώς πραγματοποιείται η κοινωνική αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια στην πράξη.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι τις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου. Ωστόσο, παρακαλούμε θερμά να μην εμπλέκουν κάποιοι τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων και το έργο τους και μάλιστα υποτιμώντας και προσβάλλοντάς μας, προκειμένου να διευθετήσουν τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουν με τα εκπαιδευτήρια. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των γονέων και των παιδιών και ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο δώσαμε μάχη να μην πέσει καμιά οικογένεια θύμα αισχροκέρδειας. Αναμένουμε και από τους γονείς ανάλογη στήριξη και όχι υπονόμευση, η οποία τορπιλίζει το αρμονικό κλίμα που θα πρέπει να διέπει κάθε εκπαιδευτική κοινότητα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web