Ενότητα: Συστράτευση για την πιο κρίσιμη ιστορικά στιγμή του κλάδου, το παρελθόν των αγώνων μας πυξίδα για το μέλλον


Οι μέρες του 2013-14 είναι πάλι εδώ. Αυτή τη φορά όμως ακόμη πιο βίαιες, ακόμη πιο σκοτεινές. Ο κλάδος μας είναι έτοιμος και γι’ αυτή τη δύσκολη πρόκληση που έχει μπροστά του, έχοντας απέναντί του μια κυβέρνηση που νομοθετεί προς όφελος των χορηγών της και ενάντια στο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης.

Η παράταξη της Ενότητας ως πρώτα βήματα αντίδρασης στο νομοσχέδιο-καρμανιόλα Κεραμέως προτείνει στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ τα ακόλουθα:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας των μελών των ΔΣ ΟΙΕΛΕ, ΣΙΕΛ και των παραρτημάτων στο Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη, 16/7 στις 12
  • Παράσταση διαμαρτυρίας του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση και πρόταση για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων
  • Επιστολή προς τα σωματεία της ΟΙΕΛΕ για γενικές συνελεύσεις την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου
  • Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ώστε να θέσουν στην Ευρωβουλή το ζήτημα της ισονομίας των τίτλων σπουδών

Η κατάθεση του σχεδίου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί κάποιους να αιφνιδίασε χρονικά, όμως η παράταξη της Ενότητας είναι εδώ και καιρό έτοιμη για αυτή την εξέλιξη. Εδώ και 20 χρόνια, αλλά πιο εντατικά από το 2010 κι έπειτα, έχει εργαστεί συστηματικά και έχει αναλάβει πολιτικές και ερευνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του συνολικού φαινομένου εμπορευματοποίησης της Παιδείας, την τελική φάση του οποίου θα αντιμετωπίσει η χώρα και η κοινωνία από τη σημερινή, ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κόντρα σε συντεχνιακές και μικροκομματικές λογικές, επιχειρούσαμε πάντοτε να δούμε τη «μεγάλη εικόνα» στο χώρο της Παιδείας και της κοινωνίας:

  • Μιλήσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία για το πολιτικο-επιχειρηματικό-μηντιακό μέτωπο που έχει θέσει ως στόχο το δημόσιο αγαθό της Παιδείας από το 2005, όταν και φέραμε στο φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο με τους χιλιάδες παράνομους τίτλους σπουδών από ιδιωτικά τεχνικά λύκεια.
  • Προειδοποιήσαμε το 2010, όταν με τον περίφημο Νόμο Διαμαντοπούλου εισήχθησαν για πρώτη φορά στα χρονικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης οι αναιτιολόγητες απολύσεις, το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου ότι όσα νομοθετούνται για εμάς θα περάσουν και στη δημόσια εκπαίδευση. Αν και κάποιοι τότε μας κατηγόρησαν ως υπερβολικούς, δυστυχώς με όσα ακολούθησαν, τις συγχωνεύσεις σχολείων, την κατάργηση ειδικοτήτων από την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, την αύξηση του ωραρίου ήρθε η δραματική μεταβολή εργασιακών όρων και στη δημόσια εκπαίδευση.
  • Από το 2015 έχουμε αναλάβει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου απέναντι στην παραχώρηση του εκπαιδευτικού αγαθού στις δαγκάνες της αγοράς καλώντας και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες να αναληφθούν πρωτοβουλίες.
  • Αξιοποιώντας τον πολιτικό αγώνα και τα επιστημονικά μας επιχειρήματα κατορθώσαμε το 2016 να ανατρέψουμε τη δυσμενή για τον κλάδο, την εκπαίδευση και την κοινωνία κατάσταση που είχε διαμορφώσει ο επαχθής νόμος Αρβανιτόπουλου με την ψήφιση του νόμου Φίλη (4415/2016) που αποκαθιστούσε τη στοιχειώδη νομιμότητα και εποπτεία της πολιτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση

 

Σήμερα βρισκόμαστε όμως μπροστά στην υλοποίηση ενός ακραίου σχεδίου η εφαρμογή του οποίουξεκινά από εμάς. Μετά από το νομοθέτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται η ώρα εφαρμογής της ανίερης τριάδας «ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και voucher – απόσυρση της κρατικής εποπτείας από την εκπαίδευση – τιμωρητική αξιολόγηση». Η εφαρμογή αυτής της ακραίας, νεοφιλελεύθερης πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης θα πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους μαζί. Διότι το διακύβευμα είναι ισχυρό. Είναι η ίδια η ψυχή της Παιδείας, είναι το δημόσιο σχολείο, είναι το μέλλον χιλιάδων παιδιών των φτωχών, των μη προνομιούχων, των εργαζόμενων, των άνεργων.

Στην δύσκολη αυτή φάση είναι ιδιαίτερα θετική η ενωτική στάση των δύο άλλων παρατάξεων του ΔΣ (ΠΑΜΕ, Παρεμβάσεων) που στην πιο κρίσιμη ιστορικά στιγμή του κλάδου συμπορεύονται με την Ομοσπονδία και με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

Η Ενότητα, η παράταξή μας, η παράταξη όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πέρα και πάνω από πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς, ήταν, είναι και θα είναι εδώ και σε αυτή τη μάχη με πυξίδα τους αγώνες του παρελθόντος. Στη δύσκολη περίοδο που έρχεται η ενότητα του κλάδου και η συστράτευση γύρω από την ΟΙΕΛΕ και τα σωματεία μας είναι μονόδρομος για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ                                                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Μιχάλης Κουρουτός                                                                                                Γιώργος Χριστόπουλος

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web