Ν. Φίλης στο Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου Κεραμέως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και στο δημόσιο σχολείο»


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση εκπροσώπων του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ με τον Υπεύθυνο Παιδείας  της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Ν.Φίλη. Αντικείμενο συζήτησης ήταν η προτεινόμενη από την Υπουργό Παιδείας, κα Κεραμέως νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση. Πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός διάλογος και αντηλλάγησαν απόψεις τόσο για την παρούσα κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και για το επικείμενο νομοθέτημα Κεραμέως όσο και για ευρύτερα ζητήματα του χώρου της Παιδείας.

 

Ο πρώην Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το νομοσχέδιο Κεραμέως δεν είναι απλώς «δώρο» στους σχολάρχες, αλλά αποτελεί τμήμα της συνολικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας και της αντιμεταρρύθμισης που επιχειρεί να επιβάλει στην εκπαίδευση. Το καμπανάκι πλέον χτυπά δυνατά για το δημόσιο σχολείο και τους δημόσιους εκπαιδευτικούς. Πίσω από τη ραγδαία υποβάθμιση του ιδιωτικού σχολείου σε φροντιστήριο και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού σε απλό υπάλληλο κρύβεται η επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει ένα αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα με την πρόθεση της ελεύθερης γονεϊκής επιλογής, των vouchers και των σχολείων πολλών ταχυτήτων. Είναι φανερό ότι από την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κινδυνεύει τόσο η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου όσο και η νομιμότητα της έκδοσης των τίτλων σπουδών. Η μετατροπή του ιδιωτικού σχολείου σε μια «παιδαγωγική υπεραγορά» θα πρέπει να ανησυχήσει πρώτα και πάνω από όλα το σύνολο των γονέων, καθώς προκύπτουν ζητήματα ανισονομίας ανάμεσα στους μαθητές και όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.

 

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η νομοθετική λαίλαπα που εμπορευματοποιεί το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης θα πρέπει να συστρατευθούν οι συλλογικότητες δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών, επειδή ο κίνδυνος είναι κοινός. Δεσμεύτηκε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη, όπως έπραξε και με το προηγούμενο  νομοθέτημα Κεραμέως για το χώρο της εκπαίδευσης, ώστε να αναδειχθούν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και να ανακοπεί η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ. Ανέφερε, μάλιστα, ότι θα ενημερωθεί η ομάδα Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υποβληθεί ερώτημα στην Ευρωβουλή για την κατεδάφιση του ρυθμιστικού πλαισίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης  και για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ποιότητα του παιδαγωγικού έργου, αλλά κυρίως στη διασφάλιση της νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web