Αλ. Τσίπρας προς ΔΣ ΟΙΕΛΕ: «Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση θέτει σοβαρότατο ζήτημα νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία»


Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι πρώην Υπουργοί Κ. Γαβρόγλου και Μ. Τζούφη και ο Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας του κόμματος Δ. Παπασταμόπουλος. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Μ. Κουρουτός, ο Α’ Αντιπρόεδρος Αλ. Γούλας, ο Γεν. Γραμματέας Γ. Χριστόπουλος, ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Στρ. Γεωργουδής, η Ταμίας Τζ. Κωστούση και τα μέλη Μ. Σαβοριανάκης και Θ. Διαβολάκης.

 

Αλ. Τσίπρας: «Θα καταργήσουμε το νόμο και θα προτείνουμε ένα νέο μοντέλο ιδιωτικής εκπαίδευσης»

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη του κόμματος στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και στη νομοθέτηση, κάτω από ισχυρές πιέσεις της τρόικα, των σχολαρχών και της ΝΔ (που βρίσκονταν σε συνεννόηση μεταξύ τους) δύο νόμων που εξασφάλισαν εργασιακή αξιοπρέπεια και διαφάνεια στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Με το σχέδιο νόμου Κεραμέως πρώτα και κύρια τίθεται ζήτημα νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία και αυτό είναι ένα ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελέγξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι Κ. Γαβρόγλου και Μ. Τζούφη που πήραν στη συνέχεια τον λόγο τόνισαν ότι ο νόμος αυτός θα καταργηθεί άμεσα με την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση. Εξέφρασαν την άποψη ότι είναι πλέον ανάγκη μέσα από έναν κοινωνικό διάλογο να προκύψει μια σύγχρονη πρόταση για την ιδιωτική εκπαίδευση που θα είναι ενταγμένη μέσα στο συνολικό εκπαιδευτικό σύστημα. Μια πρόταση που θα έχει διπλό στόχο: α) την αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία και β) την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τόνισαν ότι δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών δεν έδειξαν κανένα σημάδι κοινωνικής συναίνεσης και ότι στόχος τους ήταν να ισοπεδώσουν πλήρως το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, ώστε να επωφελούνται από την αδήλωτη εργασία και τη φοροδιαφυγή.

Υποστήριξαν, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο πλευρό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσα και έξω από τη Βουλή στο δύσκολο διάστημα που έρχεται όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για το σύνολο του κόσμου της εργασίας.


Πρόεδρος ΟΙΕΛΕ: «Εκπαιδευτικοί χωρίς δικαιώματα, «άριστα» απολυτήρια-μαϊμού»

Ο Πρόεδρος, ο Γραμματέας και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, αφού αναφέρθηκαν στον προσχηματικό διάλογο που επέβαλε η Υπουργός Παιδείας, ανέλυσαν σημεία του σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διαλύεται πλήρως η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας με ανυπολόγιστες συνέπειες στη νόμιμη λειτουργία των σχολείων, αλλά και της δημόσιας εκπαίδευσης. Εξήγησαν ότι με πλήρως απορρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις ο εκπαιδευτικός θα πιέζεται να νοθεύσει βαθμολογίες και ενδοσχολικές εξετάσεις και ταυτόχρονα θα απειλείται να εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να αμείβεται για τις εκτός διδακτικού ωραρίου υπηρεσίες του. Τούτο θα έχει δραματικά αποτελέσματα στην ισονομία ανάμεσα σε μαθητές νόμιμα λειτουργούντων σχολείων και σχολείων που λειτουργούν υπό καθεστώς πλήρους απορρύθμισης. Υπογράμμισαν, δε, ότι το σχέδιο νόμου παραβιάζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την ύπαρξη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση και ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων στην Ε.Ε. είναι πλήρως κρατικά εποπτευόμενα, εκτός από μια ισχνή μειονότητα «ελεύθερων» σχολείων που δεν μπορούν όμως να χορηγούν κρατικά απολυτήρια.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web