«Ράπισμα» στην Κεραμέως από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για τις ελεύθερες απολύσεις: «Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ασκούν λειτούργημα, χρειάζεται στοιχειώδης εποπτεία»


Σε πόρισμα-κόλαφο για την πλήρη «απελευθέρωση» των απολύσεων προέβη η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που γενικώς είναι πολύ προσεκτική στη διατύπωση ενστάσεων και αντιρρήσεων για προς ψήφιση ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα, εκφράζεται έντονη ένσταση για το άρθρο 10 που προβλέπει ότι πλέον οι καταγγελίες σύμβασης δεν θα ελέγχονται από Ανεξάρτητη Επιτροπή, αλλά θα είναι εντελώς ασύδοτες και χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό, αποσύροντας έτσι τη συνταγματικώς καθιερωμένη εποπτεία της πολιτείας στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει:

«Με το άρθρο 10 καταργείται το ισχύον ειδικό καθεστώς που διέπει τη σχέση εργασίας των διδασκόντων στα ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικών, το οποίο, µεταξύ άλλων, ορίζει ότι η καταγγελία σύµβασης εργασίας υπόκειται σε προληπτικό έλεγχο νοµιµότητας από ανεξάρτητη επιτροπή. Με την προτεινόµενηρύθµιση, αντίθετα, ο έλεγχος είναι µόνο δικαστικός και, στο πλαίσιό του, «εξετάζεται ιδίως, εάν η καταγγελία αποτελεί αθέµιτη εργοδοτική αντίδραση σε συµπεριφορές του ιδιωτικού εκπαιδευτικού νόµιµες και συµβατικές». Ως προς τον προσδιορισµό της έννοιας της αθέµιτης αντίδρασης δεν πρέπει να παροράται ότι ο διδάσκων σε σχολείο ασκεί λειτούργηµα, η απρόσκοπτη επιτέλεση του οποίου προϋποθέτει στοιχειώδη ανεξαρτησία, η άσκηση της οποίας υπόκειται, βέβαια, τόσο σε αυτοέλεγχο, όσο και σε εξωτερική αξιολόγηση. Συναφώς, η καταγγελία σύµβασης εργασίας εκπαιδευτικού ενδέχεται, πέραν της ιδιωτικής διαφοράς, να συναρτάται και µε την εκπλήρωση υποχρεώσεων του εκπαιδευτηρίου και, γενικότερα, την υπηρέτηση των συνταγµατικών σκοπών της εκπαίδευσης. Κατά τούτο, θα µπορούσε, ενδεχοµένως, να διευκρινισθεί ο τρόπος κατά τον οποίο τα οικεία ζητήµατα θα υπόκεινται στην εποπτεία του κράτους επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Η Επιτροπή διατυπώνει ενστάσεις και παρατηρήσεις και για τα άρθρα 3, 8, 9 και 12.

Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κ. Κεραμέως και το κόμμα της που σπεύδουν να ικανοποιήσουν τους χορηγούς τους. Ωστόσο, το συγκεκριμένο απόσπασμα έχει ιδιαίτερη σημασία και αποτελεί επιβεβαίωση ότι η υπό ψήφιση ρύθμιση δεν θα μακροημερεύσει.

Σημαντική ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ σε λίγο

Ανακοίνωση με ιδιαίτερη σημασία που αποδεικνύει ότι το παρόν νομοσχέδιο είναι προϊόν βαθιάς διαπλοκής ανάμεσα στην Υπουργό Παιδείας και επιχειρηματικά συμφέροντα θα εκδώσει η ΟΙΕΛΕ.

Στις 8 μμ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή το σωματείο «ο Βύρων» για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web