H ΟΙΕΛΕ καλεί σε διάλογο την Ένωση Γονέων των 25 από τις εκατοντάδες ιδιωτικών σχολείων που εξέδωσαν ανακοίνωση για το νομοσχέδιο Κεραμέως


Σε απάντηση της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση Γονέων 25 από τις εκατοντάδες ιδιωτικών σχολείων της χώρας, η ΟΙΕΛΕ ενημερώνει ότι:

Μας χαροποιεί πως αυθόρμητα και άμεσα εξέδωσαν ανακοίνωση για το νομοσχέδιο που καταθέτει η Υπουργός Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση εκφράζοντας την ολόθερμη στήριξή τους σε όλες τις πτυχές του, χωρίς επιφυλάξεις. Θα περιμέναμε όμως, να καλέσουν σε διάλογο και την ΟΙΕΛΕ όπως έγινε το 2016 και απετράπη η επιβολή ΦΠΑ στα κρατικώς εποπτευόμενα ιδιωτικά σχολεία.

Επειδή είναι σημαντική η διαβούλευση για τόσο κρίσιμα νομοθετήματα που αφορούν στην εκπαίδευση, καλούμε την Ένωση Γονέων που υπογράφει το κείμενο στον θεσμικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 21/7, μεταξύ των εκπροσώπων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Μαθητών Γονέων Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ), του μοναδικού κατά νόμο φορέα που εκπροσωπεί γονείς στη χώρα μας.

Απλώς, να υπενθυμίσουμε τα ακόλουθα: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν δύο κατηγορίες ιδιωτικών σχολείων. Τα κρατικώς εποπτευόμενα, όπου το αναλυτικό πρόγραμμα και οι εργασιακές σχέσεις είναι παράλληλες με αυτές των δημόσιων σχολείων υπό τον αυστηρό έλεγχο του εκάστοτε Υπουργείου Παιδείας, και τα λεγόμενα «ελεύθερα» ή «ανεξάρτητα» που έχουν αυτόνομο καθεστώς, αλλά δεν μπορούν ευλόγως να εκδίδουν ισότιμους τίτλους με τα δημόσια σχολεία.

Εμείς θα συμφωνήσουμε με τη βούληση των γονέων που υπογράφουν την ανακοίνωση να ενταχθούν συγκεκριμένα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία (φυσικά θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα σε άλλα ιδιωτικά σχολεία να επιλέξουν το προηγούμενο καθεστώς που είναι εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό πλαίσιο) στα λεγόμενα «ελεύθερα/αυτόνομα» που λειτουργούν ως αμιγείς επιχειρήσεις με βάση αποκλειστικά τους κανόνες της αγοράς και την κοινή εργατική νομοθεσία, υπό δύο προϋποθέσεις που ισχύουν αυστηρά στην Ε.Ε. για τα σχολεία αυτά και την εφαρμογή των οποίων θα αιτηθεί ούτως ή άλλως από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η Ομοσπονδία, όπως το έπραξε και το 2014:

  1. Να επιβληθεί στα σχολεία αυτά, ως αμιγείς πλέον επιχειρήσεις, ΦΠΑ 24%
  2. Οι τίτλοι σπουδών όλων των βαθμίδων να πιστοποιούνται με εξετάσεις των μαθητών στο δημόσιο σχολείο και υπό δημόσια εποπτεία, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους αποφοίτους των ιδιωτικών ΙΕΚ που υποχρεώνονται βάσει κοινοτικών οδηγιών να πιστοποιούν τον τίτλο τους με εξετάσεις σε εθνικό φορέα (ΕΟΠΠΕΠ).

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web