Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΙΕΛΒΕ: ο κλάδος "γροθιά" απέναντι στο έκτρωμα - Κεραμέως

 


Πλήθος ιδιωτικών εκπαιδευτικών από τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του ΣΙΕΛΒΕ, στο ΕΚΘ, και "δήλωσαν ηχηρό παρών" για την ανατροπή του νόμου-Κεραμέως που μόνο υποβάθμιση φέρνει στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είχαν προηγηθεί, το πρωί, επισκέψεις σε τρία ιδιωτικά σχολεία της πόλης (Αμερικανική Γεωργική Σχολή, Γερμανική Σχολή, Δελασάλ) όπου οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Μετά την εκλογή προεδρείου, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΙΕΛΒΕ, Σελέκος Δημήτρης, ο οποίος επικεντρώθηκε στις αρνητικές πτυχές του Ν.4713/2020 αναφορικά με τις ελεύθερες απολύσεις, την "εξαναγκασμένη εθελουσία" παραίτηση από μέρος του ωραρίου, τις χαμηλότερες αμοιβές και την καταναγκαστική "μαύρη" εργασία στις απογευματινές δράσεις, τα τεράστια κενά για αυθαιρεσίες που αφήνει ο νόμος, το προβληματικό νέο τοπίο γύρω από την ισοτιμία των τίτλων σπουδών και την εκπαιδευτική μας προϋπηρεσία. Τόνισε, επίσης, τον ενωτικό χαρακτήρα της συλλογικής δράσης και την υποστήριξη που παρέχει ο σύλλογος σε κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό που προστρέχει σε αυτόν.



Ακολούθησαν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συναδέλφους που αποτύπωσαν την οργή που διακατέχει τον κλάδο απέναντι στον νέο νόμο και την διάθεση να κινηθούμε γρήγορα ώστε να καταπέσει.

Ο Γεν. Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ, αφού προσκλήθηκε από το σώμα, πήρε τον λόγο και ανέλυσε διεξοδικά τα σοβαρά προβλήματα που θα υπάρξουν στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο ιδιωτικό σχολείο και εξ αντανακλάσεως και στο δημόσιο σχολείο, ενώ ανέλυσε τον σχεδιασμό των κινήσεων που έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνει η ομοσπονδία για την κατάργηση του νόμου: εκστρατεία ενημέρωσης των συναδέλφων (γενικές συνελεύσεις σε σχολεία και παραρτήματα των συλλόγων) και της κοινωνίας (συνεντεύξεις τύπου κλπ), απεργιακές κινητοποιήσεις, ει δυνατόν μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, προσφυγή στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά όργανα. Τόνισε, ιδιαίτερα, τον ενωτικό χαρακτήρα του όλου εγχειρήματος, αλλά και της πάγιας στάσης της ΟΙΕΛΕ, πέρα και πάνω από πολιτικές, κομματικές και άλλες εξαρτήσεις. Τέλος, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις που του απηύθυναν οι συνάδελφοι και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος ο οποίος κατέληξε στην παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του σώματος:

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΙΕΛΒΕ, 9-9-2020:

Η Γενική Συνέλευση του ΣΙΕΛΒΕ αναγνωρίζει τον ακραία αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα του Ν4713/2020 που πλήττει τα ιδιωτικά σχολεία ως φορείς γνώσης και πολιτισμού καθώς και τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς ως λειτουργούς της εκπαίδευσης.

Ζητά την κατάργηση του κατά παραγγελίαν από τον ΣΙΣ νόμου και συντάσσεται με την ΟΙΕΛΕ σε όλες τις ενέργειες και αποφάσεις που στόχο έχουν να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως-σχολαρχών.

Η ΓΣ του ΣΙΕΛΒΕ αποφασίζει ο σύλλογος μαζί με την ΟΙΕΛΕ θα συνεχίσουν την ενημερωτική εκστρατεία, που έχει ήδη ξεκινήσει,  όλων των συναδέλφων (επισκέψεις σε σχολεία, ενήμέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο, γενικές συνελεύσεις κλπ) και ιδιαίτερα για το θέμα του νόμου και για το μέγα ζήτημα της ισονομίας ανάμεσα σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων και του κινδύνου έκδοσης παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικές μονάδες εκπαίδευσης.

Ζητά την κήρυξη από την ΟΙΕΛΕ 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης όποτε κριθεί πιο αποτελεσματικό και, αν είναι δυνατόν, μαζί με τις άλλες δύο εκπ. Ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ.

Η ΓΣ αποφασίζει πως σε συνεργασία με την ΟΙΕΛΕ πρέπει ο κλάδος να προβεί:

  • Στην αποστολή ενημερωτικής επιστολής για τις δυσμενείς συνέπειες του νέου νόμου, υπογεγραμμένης, ει δυνατόν, και από τις τρεις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (συνδικάτα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EQF Advisory Group)
  • Στην ενημέρωση ευρωομάδων κομμάτων με στόχο την υποβολή ερωτημάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Στην προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα του νόμου στο ΣτΕ
  • Στην συνέχιση της νομικής ενημέρωσης από το επιτελείο της ΟΙΕΛΕ για ζητήματα όπως της προϋπηρεσίας, του ωραρίου, της αντιμετώπισης καταχρηστικών συμπεριφορών από την εργοδοσία κ.λπ.

Τέλος η ΓΣ του ΣΙΕΛΒΕ καταδικάζει απερίφραστα την στάση των υπευθύνων του Μειονοτικού Ιδιωτικού Σχολείου Ξάνθης για την παρεμπόδιση να αναλάβει καθήκοντα ο συνάδελφός μας και Αντιπρόεδρος του ΣΙΕΛΒΕ, Νιχάτ Χότσικα, και αξιώνει την εφαρμογή των αποφάσεων των οργάνων του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Πολιτείας που δικαιώνουν τον συνάδελφο.




Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web