Η ΟΙΕΛΕ καλύπτει με απεργία-αποχή τους εκπαιδευτικούς – μέλη Συλλόγων Διδασκόντων που θα αποφασίσουν να μην συμμετάσχουν στην διαδικασία-παρωδία της «εσωτερικής-εσωτερικής αξιολόγησης» σε σχολεία-μαγαζιά και μάλιστα εν μέσω πανδημίαςΑνταποκρινόμενη σε ερωτήματα και αιτήματα πολλών συναδέλφων, η ΟΙΕΛΕ προχωρά στην κήρυξη απεργίας-αποχής για να διευκολύνει εκπαιδευτικούς-μέλη Συλλόγων Διδασκόντων που θα αποφασίσουν να μην εφαρμόσουν την διαδικασία-παρωδία της «εσωτερικής-εξωτερικής αξιολόγησης» κατ’ εφαρμογή του Ν. 4962/2020. Οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι Σύλλογοι που θα συνολικά θα λάβουν αυτή την απόφαση θα υπογράφουν μια δήλωση άρνησης εφαρμογής την οποία χορηγεί στους ενδιαφερόμενους η Ομοσπονδία. Επίσης, τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί ανακοίνωση με οδηγίες προς συναδέλφους για τη συμμετοχή στην απεργία-αποχή.

 Διαχρονική είναι η θέση της ΟΙΕΛΕ για ένα σύστημα διασφάλισης της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος, που μπορεί να ενημερώνει, να εκπαιδεύει, να επιμορφώνει, να εξειδικεύει το πρόβλημα, να επικουρεί και να εντοπίζει νέες ανάγκες και νέα προβλήματα. Είναι επίσης πάγια θέση μας ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης, η καινοτομία, η ανάληψη πρωτοβουλίας και η δημιουργικότητα δεν διασφαλίζεται από ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης συνδεδεμένο με μειώσεις μισθών και απολύσεις. Διασφαλίζεται από τη συλλογικότητα και τη σύνθεση ελεύθερων προσωπικοτήτων που εμπνέονται από τις αξίες της γνώσης, της επιστήμης και της τέχνης.

 Έχουμε ήδη με ανακοίνωσή μας σημειώσει ότι οποιαδήποτε διαδικασία πιστοποίησης της ποιότητας της εκπαίδευσης σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που έχουν υποβιβαστεί σε οίκους εμπορίου, αποτελεί φαρσοκωμωδία. Επίσης, η όποια διαδικασία «αξιολόγησης» σε μια περίοδο που τα σχολεία υπολειτουργούν λόγω των αλλεπάλληλων lockdown είναι προσχηματική και εξυπηρετεί το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για την απαξίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και την πλήρη εμπορευματοποίησή του.

Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τις ρυθμίσεις για την «αξιολόγηση» που έχουν προκαλέσει την οργή της εκπαιδευτικής κοινότητας και να προχωρήσει σε έναν έντιμο, οργανωμένο διάλογο με τις συλλογικότητες των εκπαιδευτικών, ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποτίμησης της ποιότητας του συστήματος προς όφελος του εκπαιδευτικού αγαθού, των μαθητών, της κοινωνίας.

 Τις επόμενες ημέρες το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ θα καταθέσει τις επικαιροποιημένες θέσεις μας για την αξιολόγηση, όπως ήδη έχουμε ενημερώσει.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web