Δελτίο Τύπου ΣΙΕΛΒΕ για απολύσεις στα Εκπ. Φρυγανιώτη

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς φέτος, επαναλαμβάνεται το έργο που είχαμε δει και πέρυσι, κατ΄εφαρμογήν του νόμου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση (4713/2020). Εκπαιδευτικοί απολύονται «αναιτιωδώς». Εννοείται, βέβαια ότι καθόλου αναιτιωδώς δεν απολύονται. Άλλοι αρνούνται να υποχωρήσουν στις πιέσεις της διεύθυνσης για καλούς βαθμούς σε μαθητές με γονείς που έχουν τη νοοτροπία του πελάτη, άλλοι δεν αποδέχονται παράνομες απαιτήσεις για υπερωριακή δωρεάν εργασία, άλλοι αρνούνται να αποδεχθούν «εθελοντική» μείωση του ωραρίου και του μισθού τους.

Είναι και αυτοί που κάνουν το μέγιστο των …εγκλημάτων: Απεργούν. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή των δύο εκπαιδευτικών που απολύθηκαν χθες 29/6 από τα «Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη» στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για δύο έμπειρους συναδέλφους, με εξαιρετική παρουσία στις τάξεις τους, οι οποίοι έκαναν το «ατόπημα» να απεργήσουν το Μάρτη, όταν όλη η Ελλάδα απεργούσε και κατέβαινε στους δρόμους ενάντια στην πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς. Εκτός από εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί, βέβαια, οι εν λόγω συνάδελφοι είναι και συνδικαλιστές. Πρόκειται για μέλη του ΔΣ του ΣΕΦΙΕ, του σωματείου εργαζομένων στα φροντιστήρια της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών, έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας. Η απόλυσή τους έγινε, βέβαια, με την επίκληση αστείων δικαιολογιών περί αναδιάρθρωσης των αναθέσεων που δεν πείθουν ούτε τον πλέον αφελή.

Η ουσία είναι ότι για άλλη μια φορά εμφανίζεται το αποκρουστικό και αυταρχικό πρόσωπο της εργοδοσίας που είναι το ίδιο σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων, όμως, γίνεται ακόμη πιο αποκρουστικό και ανήθικο. Κατ΄ ουσίαν ακυρώνεται η παιδαγωγική υπόσταση του δασκάλου, ο οποίος υπό το καθεστώς της μόνιμης απειλής μιας «αναιτιώδους» απόλυσης καλείται να διδάξει ήθος και αξίες στους μαθητές του. Το κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δεν θα το επιτρέψει.

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η απόλυση των δύο συναδέλφων. Απαιτούμε να καταργηθεί εδώ και τώρα η άθλια διάταξη του ν. 4713/2020 που επιτρέπει την αναιτιώδη απόλυση των εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία καθώς και η «εθελούσια» μείωση ωραρίου. Οι συνάδελφοι δεν είναι μόνοι τους. Όλοι για έναν και ο καθένας για όλους.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web