ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ECNAIS ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ STATUS ΣΤΟΥ ΔΥΟ ΘΕΣΜΟΥΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ECNAIS ΠΕΡΙ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΤΗΣ STATUS ΣΤΟΥ ΔΥΟ ΘΕΣΜΟΥΣΧθες δημοσιοποιήθηκε έρευνα των ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ και ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ  για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ευρώπη. Στην έρευνα αυτή αποκαλύπτεται ότι το ECNAIS το οποίο είναι ΜΚΟ που εκπροσωπεί «ανεξάρτητα» ιδιωτικά σχολεία στην Ευρώπη, ψεύδεται στους ισχυρισμούς του περί δήθεν «συμβουλευτικού status στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Πιο συγκεκριμένα, στην ηλεκτρονική ταυτότητα της Οργάνωσης αναφέρονται τα εξής:
“ECNAIS is a NGO, which enjoys consultative status with the European Commission and the European Council”
Πιο συγκεκριμένα, αποδεικνύεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υφίσταται συμβουλευτικό status και το ECNAIS είναι απλώς εγγεγραμμένο σε μια λίστα παρακολούθησης διαφάνειας περίπου 6.000 ΜΚΟ. Ακόμη χειρότερα αποδεικνύεται από την έρευνα ότι το ECNAIS έχει αποβληθεί ως συμβουλευτικό μέλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λόγω του ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που έθετε ο θεσμός (δείτε εδώ το σχετικό απόσπασμα της έρευνας).
Σήμερα το ECNAIS διεξάγει συνέδριο στην Αθήνα, προκειμένου να ασκήσει lobbying υπέρ των συμφερόντων μερίδας των σχολαρχών. Επειδή, ωστόσο, τμήμα των ΜΜΕ και του πολιτικού κόσμου χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη αμφιλεγόμενη οργάνωση, προκειμένου να προσδώσουν δήθεν διεθνές κύρος στις επιδιώξεις συγκεκριμένων ασύδοτων επιχειρηματικών κύκλων που δρουν στην εκπαίδευση, η ΟΙΕΛΕ στέλνει επιστολές, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς το Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πράγματι η εν λόγω ΜΚΟ ψεύδεται για την προνομιακή «σχέση» με τους συγκεκριμένους θεσμούς.
Δείτε εδώ την επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Δείτε εδώ την επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web