ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ, ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ – ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Μέχρι τις 31 Αυγούστου «τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Δυστυχώς όμως για κάποιους, ο νέος νόμος προσέφερε και πάλι στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αξιοπρέπεια. Και αρκετοί από αυτούς, απαλλαγμένοι από τον τρόμο της αναιτιολόγητης απόλυσης, έχουν αρχίσει να μιλούν. Με δεκάδες τηλεφωνήματα αλλά και με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία της Ομοσπονδίας οι συνάδελφοι καταγγέλλουν απίστευτες ιστορίες εργασιακού Μεσαίωνα σε πολλά ιδιωτικά σχολεία, κάποια εκ των οποίων θεωρούνταν «υπεράνω πάσης υποψίας».
Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών στις ανακοινώσεις τους και στο δημόσιο διάλογο για το νόμο της ιδιωτικής εκπαίδευσης χαρακτήριζαν τα ιδιωτικά σχολεία ως «πρωταθλητές της νομιμότητας». Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς  θα βρουν να πουν τώρα που θα φτάσουν τόσο στη Διοίκηση της εκπαίδευσης όσο και στη Δικαιοσύνη προς εξέταση απίστευτες καταγγελίες για παρανομίες, όπως:
  • Απλήρωτη εργασία απογεύματα και Σαββατοκύριακα
  • Εκπαιδευτικοί που εργάζονταν χωρίς διοριστήριο και χωρίς το νόμιμο μισθό
  • Εργασία μέχρι το τέλος Ιουλίου!
  • Διοριστήρια όπου αναγραφόταν πολύ χαμηλότερος αριθμός ωρών από τις πραγματικές ώρες απασχόλησης
  • Συνοδεία σε σχολικά λεωφορεία
  • Ψυχολογικοί εκβιασμοί και απειλές
  • Υποχρέωση υπογραφών σε παράνομα ωρολόγια προγράμματα και λοιπά παράτυπα έγγραφα.
Το επόμενο διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα πολλές από αυτές τις καταγγελίες. Καλούμε τους συναδέλφους να μην διστάζουν να ενημερώνουν τόσο τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όσο και την Ομοσπονδία για όσες παρανομίες παρατηρούν. Θυμίζουμε άλλωστε ότι με βάση τη νομοθεσία οι ενυπόγραφες καταγγελίες των παρανομιών αποτελούν ασπίδα σε περίπτωση απόλυσης (άρθρο 281 ΑΚ).

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web