Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ προς τον Υπεύθυνο Παιδείας της ΝΔ - Χαρακόπουλος στα χνάρια Αρβανιτόπουλου: Χρησιμοποίησε αναληθή στοιχεία για να αποδείξει ανύπαρκτη διαρροή μαθητών από τα δημόσια στα ιδιωτικά σχολεία


Χθες ο Υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ και Βουλευτής Λάρισας του κόμματος κ. Χαρακόπουλος προέβη σε δήλωση, στην οποία, επικαλούμενος στοιχεία του MySchool, ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά εγκαταλείπουν τα δημόσια σχολεία προς όφελος των ιδιωτικών. Βεβαίως, ο έμπειρος κ. Χαρακόπουλος γνώριζε πως λιγότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτικών σχολείων είχαν δηλώσει αριθμητικά στοιχεία για το 2015-16, ενώ φέτος η δήλωση είναι υποχρεωτική. Επομένως οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα ήταν ψευδείς. Ο λόγος προφανής και εντάσσεται στη στρατηγική της ΝΔ για συνειδητή υποβάθμιση και υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής.
Για τη σοβαρότατο αυτό πολιτικό και ηθικό ατόπημα του Υπεύθυνου Παιδείας της ΝΔ, ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς αυτόν την παρακάτω επιστολή:
“Κύριε Βουλευτή,
Με οδυνηρή έκπληξη διάβασα χθεσινή δήλωσή σας, η οποία μάλιστα σήμερα υποστηρίζεται από «πλήρες» ρεπορτάζ σε φίλα προσκείμενη εφημερίδα, περί της μείωσης του αριθμού των μαθητών της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικής και μάλιστα, όπως θα αποδείξω στη συνέχεια, με αναληθή στοιχεία! Θεωρώ ότι η δήλωση αυτή εκδηλώνει προσχηματικά ενδιαφέρον για τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς αποτελεί στην ουσία απόπειρα υπονόμευσής της και ταυτόχρονα μια έξυπνη, «γκρίζα» διαφήμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Εντάσσεται, δε, στην σχεδιασμένη απόπειρα του κόμματός σας για την πλήρη εκποίηση του δημόσιου εκπαιδευτικού αγαθού σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως αυτή εκδηλώθηκε τόσο στη συζήτηση στη Βουλή για τη νομοθετική ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση όσο και με την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσηςσε παρουσίαση βιβλίου για τα vouchers ανήμερα της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Οφείλω να ομολογήσω την απογοήτευσή μου για αυτή την εξέλιξη. Από την επαφή που είχαμε μαζί στη θεσμική μας συνάντηση, αλλά και από τις επαφές που είχατε με το συλλογικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στη Βόρεια Ελλάδα, είχαμε αποκομίσει την εντύπωση ότι διαφέρετε από τον «προκάτοχό» σας σε θέματα Παιδείας, τον κ. Αρβανιτόπουλο. Δυστυχώς, όμως, αποδεικνύετε με τη χθεσινή σας δήλωση ότι ακολουθείτε πιστά τα χνάρια του.
Να θυμίσω συνοπτικά τα έργα και τις ημέρες του κ. Αρβανιτόπουλου σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Ο πρώην Υπουργός Παιδείας ήταν υπεύθυνος για τον ακρωτηριασμό της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης με την κατάργηση των 50 πιο εμπορικών ειδικοτήτων της, προκειμένου να δοθούν ως δώρο στους φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Ταυτόχρονα, σε ό, τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, κατάργησε κρίσιμα άρθρα εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από χώρους παροχής δημόσιου αγαθού (όπως το Σύνταγμα ορίζει) να μεταβληθούν σε αμιγείς επιχειρήσεις, χωρίς κανένα έλεγχο της Πολιτείας.
Σεις, χθες, κ. Χαρακόπουλε, υποπέσατε σε ένα μεγάλο πολιτικό και ηθικό ατόπημα. Βασιζόμενος σε ελλιπή στοιχεία, επιχειρήσατε να αποδείξετε ότι μειώθηκαν οι μαθητές των δημόσιων και αυξήθηκαν αυτοί των ιδιωτικών σχολείων. Τα στοιχεία αυτά τα πήρατε από το σύστημα MySchool του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ. Ωστόσο, παραλείψατε εντέχνως να πείτε ότι, ενώ το έτος 2015-16 η δήλωση στοιχείων για τα ιδιωτικά σχολεία ήταν προαιρετική, για φέτος είναι υποχρεωτική.Για παράδειγμα, πέρσι λιγότερο από το ένα τρίτο των ιδιωτικών γυμνασίων δήλωσε αριθμό μαθητών. Επομένως, οι 5.912 μαθητές που αναφέρετε ως «επίσημο» νούμερο για το 2015-16 ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς ο αριθμός τους είναι κατ’ ελάχιστον διπλάσιος!
Επειδή δεν πιστεύω ότι ένα στέλεχος της δική σας εμπειρίας δεν γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία, θεωρώ ότι η χθεσινή σας δήλωση είναι στοχευμένη και υπηρετεί την ιδιότυπη πολιτικοεπιχειρηματική και μηντιακή συμμαχία που θέλει να διαλύσει τη δημόσια παιδεία και να επιβάλλει συνθήκες απόλυτης εκπαιδευτικής ανισότητας στην κοινωνία. Συνθήκες που θέλουν μόνο τα παιδιά των ολίγων να απολαμβάνουν το εκπαιδευτικό αγαθό, τίτλους σπουδών υψηλής αξίας και ανταπόκρισης στην αγορά εργασίας και τα παιδιά των πολλών να ακολουθούν τη σκληρή μοίρα των γονιών τους. Ανεργία, μετανάστευση και υποαπασχόληση. Να είστε βέβαιος ότι η ελληνική κοινωνία δεν θα επιτρέψει τη νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση στην εκπαίδευση και θα παλέψει για ποιοτική, δημόσια παιδεία για όλους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ”

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web