ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΕΒ ΚΑΙ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ


ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Όπως είχαν δημοσιοποιήσει η ΟΙΕΛΕ και ο ΣΙΕΛΒΕ, οι “εξαγγελίες” του Προέδρου των σχολαρχών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν τυχαίες. Με χθεσινή επιστημονικοφανή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ (μέλος του οποίου είναι ο ΣΙΣ, ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών) ξεδίπλωσε το “σχέδιό” του για τη βελτίωση του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Πίσω από τις ωραιοποιήσεις των εκφράσεων κρύβεται η εφιαλτική νεοφιλελεύθερη ατζέντα που προτάσσουν από το 1990 σε όλο τον πλανήτη ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα με στόχο τη διάλυση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και την ταυτόχρονη παράδοσή του στα νύχια της δήθεν ελεύθερης αγοράς. Ας δούμε τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις της ανακοίνωσης του ΣΕΒ:
  1. Η περίφημη “ελευθερία” επιλογής σχολείου σημαίνει στην πραγματικότητα κρατική χρηματοδότηση (!) των ιδιωτικών σχολείων με το περίφημο voucher και κλείσιμο μεγάλου τμήματος των δημόσιων σχολείων. Αυτός, άλλωστε, είναι ο κεντρικός στόχος του νεοφιλελευθερισμού. Κατηγορεί το κράτος για δαπάνες σχετικά με δημόσια αγαθά (υγεία-παιδεία) ώστε να υφαρπάξει τους πόρους αυτούς η παρασιτική, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.
  1. Αναφέρουν ότι στα δημόσια σχολεία ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι κατά 30% μεγαλύτερος από ότι στα ιδιωτικά. Επομένως, έμμεσα ζητούν μαζικές απολύσεις, αλλά και κλείσιμο δεκάδων σχολικών μονάδων. Αυτό που έντεχνα, βέβαια, αποκρύπτουν είναι το ότι δημόσια σχολεία υπάρχουν σε ακριτικές και δύσβατες περιοχές με ελάχιστους μαθητές, ενώ ιδιωτικά μόνο σε αστικά κέντρα. Δεν τους ενδιαφέρει. Ελπίζουν να μπει λουκέτο σε εκατοντάδες σχολεία για να αρπάξουν κομμάτι της πίτας.
  1. Εντατικοποίηση της εργασίας. Ο ΣΕΒ και ο ΣΙΣ ζητούν αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών (χωρίς φυσικά αύξηση αποδοχών). Με αυτή τη ρύθμιση θα απολυθεί τεράστιος αριθμός δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
  1. Η μισθολογική δαπάνη για τους εκπαιδευτικούς στην Ελλάδα είναι μεγάλη, λένε οι βιομήχανοι. Πίσω από την χονδροειδή αυτή “διαπίστωση” (οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη απωλέσει στα χρόνια των Μνημονίων το 40% του εισοδήματός τους) κρύβεται το μόνιμο αίτημα των σχολαρχών για νέες μειώσεις. Όπως και η προηγούμενη “πρόταση” έτσι και αυτή στοχεύουν κατ’ αποκλειστικότητα στην περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους στα ιδιωτικά σχολεία.
  2. Η “ασφυξία” του κράτους στη λειτουργία των σχολείων. Η μετάφραση αυτής της φράσης είναι: Να αποσυρθεί άμεσα ο έλεγχος της πολιτείας από τα σχολεία (κυρίως εννοούν τα ιδιωτικά), ώστε να συνεχιστεί ανεμπόδιστα το πάρτι φοροδιαφυγής και μαύρης εργασίας.
  1. Να αναλάβει την επιτήρηση των σχολείων η τοπική αυτοδιοίκηση. Ίσως η πλέον δόλια πρόταση ΣΕΒ-ΣΙΣ. Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει πόρους για τα στοιχειώδη. Σε χώρες με ανάλογη οικονομική κατάσταση όπως η Ελλάδα (κυρίως οι πρώην ανατολικές) όπου εφαρμόστηκε το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της δήθεν αποκέντρωσης, δεκάδες σχολεία έκλεισαν και οι μισθοί των εκπαιδευτικών εξανεμίστηκαν. Και φυσικά στη γωνία περίμεναν οι σωτήρες-ιδιώτες για να “αναστήσουν” τα ρημαγμένα σχολεία.
Η νεοφιλελεύθερη πρόταση για την εκπαίδευση είναι γνωστή και απέτυχε παταγωδώς, αφήνοντας πίσω της κοινωνικά ερείπια και αυξημένες ανισότητες.
Η ΟΙΕΛΕ καλεί τους πολίτες σε επαγρύπνηση για το σχέδιο αυτό που οργανωμένες πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις ετοιμάζουν για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Καλεί, επίσης, τη ΓΣΕΕ να απαντήσει άμεσα και ζητά την άμεση σύγκληση συνάντησης ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ για το ζήτημα αυτό.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web