Την έναρξη ενός εθνικού διαλόγου για την Παιδεία σηματοδότησε η εξαιρετικά πετυχημένη εκδήλωση του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την Εκπαίδευση


Η σημερινή, εξαιρετικά επιτυχημένη, εκδήλωση του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στο Μουσείο της Ακρόπολης απέκτησε μια ισχυρή συμβολική σημασία. Η παρουσίαση λεπτομερών στοιχείων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος πριν και μετά την κρίση και οι τοποθετήσεις επί της παρουσίασης από πλήθος ομιλητών που εκπροσωπούσαν πολιτικά κόμματα, τη διοίκηση της εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια και συλλογικούς φορείς σηματοδότησε την άτυπη έναρξη ενός εθνικού διαλόγου για την Παιδεία που καθίσταται πλέον αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα. Διότι, όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της έρευνας αλλά και όπως συμφώνησαν -παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις- όλοι όσοι πήραν το λόγο στην εκδήλωση, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν πάσχει μόνο από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά οι παθογένειές του οφείλονται κατά κύριο λόγο στη διαχρονική έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.
Την εκδήλωση άνοιξε με τοποθέτησή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ  Μ. Κουρουτός. Μετά την τοποθέτηση αυτή, ο ερευνητής Ν. Παΐζης, παρουσίασε επιλεγμένα τμήματα της Ετήσιας  Έκθεσης με σκοπό να καταδείξει σημαντικές παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, όπως  το δημογραφικό πρόβλημα της εκπαίδευσης (μείωση μαθητικού πληθυσμού, γήρανση εκπαιδευτικού δυναμικού), τις οξείες γεωγραφικές ανισότητες, την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη υποδομών, την εγκατάλειψη  της επαγγελματικής εκπαίδευσης κτλ.    Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο η Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και  Υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του κόμματος Ν. Κεραμέως, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου, ο Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ Χ. Γούλας, ο πρώην Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης και ο  Πρόεδρος του ΕΣΥΠ Σπ. Γεωργάτος. Μετά ακολούθησαν ερωτήσεις -παρεμβάσεις των παριστάμενων υπό το συντονισμό της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Μάχης Νικολάρα και η εκδήλωση έκλεισε με τη δευτερολογία του Υπουργού Παιδείας.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το σύνολο των ομιλητών εξήρε την υψηλής ποιότητας  δουλειά που κάνει το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί εκπαιδευτικοί χαρακτήρισαν την ερευνητική προσπάθεια του Κέντρου αποφασιστικής σημασίας για την εκπαίδευση.  Από τους εκπροσώπους του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ εκφράστηκε η πεποίθηση ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται κυρίως προς όφελος του δημόσιου εκπαιδευτικού αγαθού και της κοινωνίας θα συνεχιστεί, αρκεί να υποστηριχθεί η βιωσιμότητά του από τους αρμόδιους φορείς.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web