ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ HOMESCHOOLING ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΟΙΕΛΕ – ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Τον περασμένο Μάρτιο η ΟΙΕΛΕ είχε παρέμβει για την υπόθεση που ανέκυψε από την προβολή του ντοκιμαντέρ «ΙΧΘΥΣ» στο πρόσφατο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στο ντοκιμαντέρ περιγράφεται η ζωή μιας οικογένειας που υποχρεώνει τα παιδιά της σε (παράνομη) κατ΄οίκον εκπαίδευση. Όμως τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας έλαβαν, άγνωστο με ποιες διαδικασίες, τίτλους σπουδών από ιδιωτικό σχολείο κατά ομολογία του σκηνοθέτη σε συνέντευξη που έδωσε σε freepress έντυπο!
Η Ομοσπονδία απέστειλε όσα στοιχεία μπόρεσε να συλλέξει (ονόματα γονέων κ.λπ.) στο Υπουργείο Παιδείας κα σε υπηρεσίες του προκειμένου να εντοπιστεί το ιδιωτικό σχολείο που εξέδωσε παρανόμως τίτλους σε μαθητές που δεν φοιτούσαν. Ταυτόχρονα ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για το εξαιρετικά κρίσιμο αυτό ζήτημα, καθώς αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση homeschooling, αλλά αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Έχει καταγραφεί από δημοσιογραφικές έρευνες ότι υπάρχει στη χώρα ένα υπόγειο «κίνημα» γονέων που για ακραία θρησκευτικούς-ιδεολογικούς λόγους αρνούνται να  στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Επίσης, σε κάποια ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν τάξεις-φαντάσματα. Η εξαγορά από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τίτλων (υποθέτουμε πιθανότατα ότι θα πρόκειται και για τίτλους με «άριστα»…) μαθητών που δεν φοιτούν, βλάπτει βαρύτατα το δημόσιο συμφέρον και καταστρατηγεί την ισονομία ανάμεσα στους μαθητές.
Αν και το Υπουργείο Παιδείας (ακόμη τουλάχιστον) δεν έχει προχωρήσει σε καμία επίσημη ενέργεια, η δικαιοσύνη αξιολόγησε ως ιδιαίτερα σοβαρή την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και κινήθηκε ταχύτατα. Σήμερα ολοκληρώθηκε η προανακριτική διαδικασία με την κατάθεση υπομνήματος του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτού. Σύντομα θα υπάρξουν σοβαρότατες εξελίξεις και αποκαλύψεις για αυτή την υπόθεση homeschooling. Ωστόσο θα πρέπει οι εκπαιδευτικές αρχές της χώρας να ασχοληθούν σοβαρά με το φαινόμενο που διευρύνεται, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών του εξωτερικού. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι συχνά πίσω από την κατ’ οίκον διδασκαλία κρύβονται ακραίες ομάδες. Πχ, στις ΗΠΑ οι οικογένειες που υποχρεώνουν τα παιδιά τους στο homeschooling είναι μέλη είτε φονταμενταλιστικών χριστιανικών ομάδων, είτε μέλη του lobby των οπαδών της οπλοκατοχής είτε είναι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι ριζοσπάστες που ενεργά επιδιώκουν την κατάργηση της κρατικής εκπαίδευσης.
Η Ομοσπονδία έχει δημόσια εκφράσει την αντίθεσή της στο φαινόμενο του homeschooling (εκτός κι αν πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις που καλύπτονται από τη νομοθεσία). Οι κύριοι λόγοι της αντίθεσης είναι οι σαφείς κίνδυνοι για τους μαθητές (κοινωνικός απομονωτισμός, η ανάπτυξη ενός ιδιόμορφου κοινωνικού ρατσισμού μέσα από την κουλτούρα της αποξένωσης, η έντονη γονεϊκή καταπίεση κ.λπ.),  η διασύνδεση, όπως προαναφέρθηκε, του κινήματος του homeschoolingμε ακραίες και επικίνδυνες ιδεοληπτικές ομάδες και το μείζον θέμα της μετατροπής ορισμένων ιδιωτικών σχολείων σε πρατήρια αγοράς τίτλων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και του συνόλου των μαθητών της χώρας.
Δείτε  εδώ το Υπόμνημα που κατέθεσε στη δικαιοσύνη ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web