ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΜΟΛΙΣ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ


Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή προς τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ζητώντας την άμεση παρέμβασή της, προκειμένου τα ιδιωτικά σχολεία να δηλώσουν τις δράσεις τους πέραν του υποχρεωτικού (40ώρου) ωρολόγιου προγράμματος. Οφείλουμε εδώ να υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά ότι οι ώρες απασχόλησης στις δράσεις αυτές προστίθενται στο διοριστήριο των εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου και προσμετρώνται στην προϋπηρεσία.
Παρά το γεγονός ότι η δήλωση των δράσεων, των διδασκόντων, των τμημάτων και του αριθμού των μαθητών είναι υποχρεωτική βάσει του Ν. 4472/2017, η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων δεν δηλώνει τις δράσεις. Οι πληροφορίες της Ομοσπονδίας από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα αναφέρουν πως μόλις το 10% των σχολείων δηλώνουν τις δράσεις τους. Η μη δήλωση των δράσεων και των εκπαιδευτικών συντελεί σε ένα πάρτι φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και στην αδήλωτη εργασία εκατοντάδων συναδέλφων, οι οποίοι αμείβονται με ψίχουλα.
Στην Ομοσπονδία το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι καταγγελίες για πολλά σχολεία – κάποια εκ των οποίων «επώνυμα» – που είτε ζητούν από εκπαιδευτικούς του σχολείου να εργαστούν στα «φροντιστήρια» έναντι χαμηλής αμοιβής και χωρίς να δηλώνονται, είτε προσλαμβάνουν διδάσκοντες εκτός σχολείου (με πολύ χαμηλή αμοιβή) κι ενώ υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί του σχολείου αυτού με μειωμένο ωράριο που επιθυμούν να εργαστούν στις δραστηριότητες. (Ο νόμος είναι σαφής πως στις εκτός υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος δράσεις προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί της οικείας σχολικής μονάδας).
Ελπίζουμε οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας να κινηθούν με ταχύτητα, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και να ωφεληθούν τα δημόσια ταμεία

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web