ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΟΙΕΛΕ ΚΑΙ Ε.Σ.Α.μεΑ. – ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ




Δεκάδες συνάδελφοι επικοινωνούν με την Ομοσπονδία ρωτώντας για το δημοσίευμα που αφορά την εγκύκλιο την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας για την καταχώριση στο myschool στοιχείων μαθητών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και την οποία με πρωτοφανή απόφαση αρνήθηκε να κοινοποιήσει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αγγελόπουλος στην ΟΙΕΛΕ. (Θα πρόκειται, μάλλον κ. Γενικέ, για «όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς» που έχουν πλήρως ενημερωθεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπως μας απαντήσατε στο έγγραφό σας).

ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ
Η εν λόγω εγκύκλιος είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 71 του Ν. 4485/2017. Ο Νόμος που προωθήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό κ. Γαβρόγλου όριζε το εξής:
«Στα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία της γενικής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους.»
Η ψήφιση του νόμου προκάλεσε τη μήνι του Συνδέσμου των σχολαρχών που εξέδωσε κατάπτυστο υπόμνημα με το οποίο διαμαρτυρήθηκε για την υποχρέωση αυτή των ιδιωτικών σχολείων. Η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Είναι φανερό ότι ο ΣΙΣ έχει άλλα σχέδια για την Παιδεία που θυμίζουν ακραίες, ολοκληρωτικές λογικές «καθαρότητας» οι οποίες αγγίζουν τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού. Δεν θέλουν τα παιδιά αυτά στα σχολεία τους, για να μην «χαλάσει» η ειδυλλιακή εικόνα ενός ομογενοποιημένου κοινωνικά μαθητικού πληθυσμού. Και, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Το έχουν ξανακάνει, όταν αρνήθηκαν την πρόταση της ΟΙΕΛΕ για να δεχτούν στα ιδιωτικά σχολεία τα παιδιά των προσφύγων».
Πέρα από την αντίδραση της ΟΙΕΛΕ, οξύτατη ήταν η αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Ε.Σ.Α.μεΑ.) με ανακοίνωση, στην οποία τονιζόταν:
«Πρόκειται για απαράδεκτο, αντικοινωνικό και ρατσιστικό λόγο που προάγει τη διάκριση και αρθρώνεται στην Ελλάδα χώρα μέλος της ΕΕ, στην Ελλάδα που έχει κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο, με πλούσιο νομικό πολιτισμό κατά των διακρίσεων.Είναι αδιανόητο να βγαίνουν ιδιώτες που ασκούν επιχειρηματικό έργο επί δημόσιο αγαθό και να ζητούν άνιση μεταχείριση».
Άμεσα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Προέδρων ΟΙΕΛΕ-Ε.Σ.Α.μεΑ., οι οποίοι εξέδωσαν κοινή δήλωση-επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας.
Θεωρούμε πως η εγκύκλιος που εξεδόθη από το Υπουργείο Παιδείας και καλεί τους Διευθυντές των σχολείων να καταχωρίσουν όλα τα στοιχεία των μαθητών με ειδικές ανάγκες που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, ικανοποιεί τις θέσεις της ΟΙΕΛΕ και της Ε.Σ.Α.μεΑ. και αποκαθιστά σε μεγάλο βαθμό το καθεστώς ανισότητας και κοινωνικού ρατσισμού που δυστυχώς ισχύει σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών σχολείων.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web